Home / Technika / Notebooky / Ako si vybrať správny notebook?

Ako si vybrať správny notebook?

Návodov ako vyberať notebook je na internete neúrekom. Všetky prichádzajú so zaručenými radami, kde nakúpiť, ako nakúpiť a aké minimálne parametre  požadovať na ten, či onen účel.   Médiá a marketingové oddelenia predajcov  nás bombardujú denne ponukami notebookov najrozličnejších parametrov, vlastností  a tvrdia nám, že práve ten alebo onen notebook je ten pravý. Ktorý je však vhodný pre Vás?

V nasledujúcich bodoch sa pokúsime vysvetliť, ako pri nákupe “neprehlúpiť“.

1.    Definovanie účelu použitia

STANOVTE SI PRIORITY !

Akú činnosť chcete na notebooku vykonávať? Budete s ním denne cestovať, pracovať v teréne?
Aká veľkosť je pre Vás vhodná?  Akú dlhú životnosť (v rokoch) od notebooku očakávate?
Napíšte si odpovede na papier a dajte im priority. Podľa priorít sa ľahšie zorientujete aj pri výbere.
Príklad:
Notebook na cestovanie , by mal byť  menší a ľahší.
Na prácu v teréne, požadujte odolný notebook.
Na hry sa hodí model s čo najlepšími parametrami.
A ak ho chcete využívať dlhé roky, siahajte po drahých kvalitných radách.

2.    Kto mi poradí, keď som laik?

NESPOLIEHAJTE SA BEZVÝHRADNE NA RADY ZNÁMYCH!

Mnoho ľudí sa spolieha na radu kamaráta, ktorý sa v oblasti IT vyzná. Pri všetkej úcte k našim blízkym sa často dobre mierená rada mení na zlý výber. Prečo? Notebook sa neskladá iba z jeho parametrov, ale aj konštrukčných vlastností, použitých materiálov, rôznych technológií. Dobrý kamarát, pokiaľ nie je špecialista, vám notebook vyberie najčastejšie iba podľa parametrov alebo sympatií k tej, či onej značke. Nuž a prečo nie je vhodné spoliehať sa iba na takúto radu? Nuž dajme tomu, že kamarát má super skúsenosť s notebookom X i keď značka X má najvyšší počet reklamácií. Odnesiete si domov produkt X v nádeji, že vám bude fungovať rovnako spoľahlivo ako kamarátovi. A čo ak tentoraz tú pomyselnú šťastnú ruku mať nebudete? Naša rada znie:  Vyberte si správneho predajcu !

3.    Výber predajcu

NÁJDITE SI DOBRÉHO PREDAJCU !

Jedna z najťažších úloh. Chcete ušetriť a kúpiť produkt z internetu? Alebo uprednostníte kamennú predajňu s trošku vyššou cenou? Či už urobíte jedno alebo druhé, preverte si obchod, v ktorom idete nakupovať. Históriu predajcu, referencie od známeho, ktorý tam už nakúpil, napovedia. Vnímajte citlivé signály pri predajnom rozhovore a pokojne dajte aj na svoju intuíciu. Veď nenadarmo sa hovorí,  dvakrát meraj a raz rež ! Rada znie: Nakujte od preverenýchpredajcov, špecialistov vo svojej oblasti . Vyhnite sa ponukám predajcov, ktorí predávajú aj množstvo iného sortimentu. Alebo si myslíte, že v sortimente s pečivom, skriňami, zariadením, sklom, bicyklami a počítačmi nájdete na slovo vzatého odborníka? Omyl, na väčšinu otázok nedostanete ucelenú odpoveď.

4.    Výber značky

SIAHAJTE PO VYŠŠÍCH RADÁCH, POKIAĽ JE TO MOŽNÉ !

Nie je dôležitý ani tak výber značky, ako zadefinovanie cenovej relácie.  Pri notebookoch v najnižších cenách  sa vždy cena odráža na kvalite. Nie je možné mať super kvalitný produkt s dlhou životnosťou za „babku“.  Každý výrobca má svoje typové označenia notebookov, ktoré odlišujú ich úžitkové, konštrukčné, parametrické a mechanické vlastnosti.  Pri notebookoch v nižších cenách ide o riešenia plastové, s dobou životnosti rádovo dvoch – troch rokov, bez ohľadu na to, aký výrobca za nimi stojí. Naopak, drahé modely majú najčastejšie kovovú konštrukciu, kvalitnejší displej, riešenia na záchranu dát, špeciálne systémy chladenia, čiastočnú vode odolnosť a podobne. Spýtajte sa predajcu, do akej kategórie ten, či onen notebook patrí. Či je to základný model, alebo vyššej modelovej rady.  Ak máte možnosť, vždy siahnite po vyššej triede! Pravdepodobnosť, že vyberiete zle, sa výrazne zníži.

Úloha, vybrať správny notebook, nie je ľahká ani pre profesionála. Tí, ktorí začínajú, to majú oveľa ťažšie.

Veríme preto, že naše rady vám pomôžu zorientovať sa v „divočine“ notebookov a nájsť ten, ktorý vám dlhodobo a spoľahlivo poslúži.

Text: Peter

Reklamný článok

Leave a Reply