Home / Ostatné / Keď máš priateľa…

Keď máš priateľa…

V každej životnej situácii stojí pri nás, nikdy sa nesťažuje a podporí, keď to práve potrebujeme. Áno, je to náš štvornohý miláčik – pes.  Keď sa vraciame unavení a rozladení z práce, radostne nás príde privítať a naša nálada sa okamžite zlepšuje. Ten veselý pohľad a vrtiaci sa chvostík vám zaručene vyčarí úsmev na tvári. Je to ako keby ste sa s priateľom stretli po dlhej dobre a pritom ste sa videli ráno pri odchode do práce. Pes vie vycítiť vašu náladu, nech je akákoľvek. Keď je vám smutno, príde sa pritúliť a zdieľať smútok s vami. Sú však aj chvíle, kedy si on sám vyžaduje vašu pozornosť a chce sa s vami hrať.

“Na svete sa môžete spoľahnúť len na tri veci: na seba, na vítanie svojho psa a na smrť. Inak už na nič.” Neznámy autor

Za toto mlčanlivé zdieľanie života mu treba venovať patričnú starostlivosť. Samozrejmou vecou by mal byť pravidelný  pohyb na čerstvom vzduchu, optimálne vyvážená strava a samozrejme potrebné očkovania.  Mnohokrát mu treba odolať, keď pri vašom stole očami vypytuje potravu. Jeho žalúdok neznesie čokoládu a iné ľudské dobroty.

Mať psa, znamená aj čas, ktorý treba venovať jeho výchove, presne ako malému dieťaťu. Iné návyky majú bytové psy a psy vo voliérach, či vo voľnom výbehu. Bytové psíky je potrebné čo najskôr naučiť pýtať sa von na potrebu. Ďalšou vecou sú povely, ktorým treba psíka naučiť. Jeho výchova závisí aj od jeho „využitia“. Inú výchovu majú bežné domáce psy a inú psy poľovné, pracujúce v policajnom zbore, či slepecké. Mnohé zo špeciálnych psov sa zúčastňujú výstav, kde je dôležitá okrem vzhľadu a stavby tela aj pohyblivosť psa a jeho schopnosť reagovať na majiteľove príkazy.

Keď ste rozhodnutí, že si psíka zaobstaráte, je dôležité vybrať správnu rasu a dostatočne zvážiť mieru času, ktorú mu ste ochotní venovať. Pretože ak všetky okolnosti nezvážite správne, môže sa stať, že váš psík skončí na ulici, alebo v útulku. Pes je predsa člen rodiny a vašu starostlivosť si zaslúži.

 Text: Barbie
Reklamný článok     
Foto : www.sxc.hu                                                                                                                                                                                              

Leave a Reply