Home / Ostatné / Domáca biolekáreň

Domáca biolekáreň

Žijeme v dobe, kedy lekární je ako húb po daždi a medzinárodné farmaceutické koncerny ovládajú naše zdravotníctvo. Je čas uvedomiť si, že nie všetko, čo sa nám zdravé zdá, naozaj zdravé je. Preto sa mnohí vracajú späť do prírody a siahajú po receptoch starých mám aby svojmu telu pomohli inak. medovkaDnes, keď sa do popredia dostávajú pojmy BIO a EKO, mnohí z nás sa vracajú do prírody a hľadajú bylinky do svojej domácej lekárne.

Jednou z prvých jarných byliniek, ktorá by nemala chýbať v žiadnej domácnosti je Prvosienka jarná. Tento jemný žltý kvietok pôsobí na dýchacie cesty, pomáha pri nachladnutí, astme a lieči chrípku. Má upokojujúce účinky a čaj z nej je lahodný. Nájdeme ju hlavne na jemne tienených lúkach a v okolí potokov.

Dalšou jarnou bylinkou je Podbeľ liečivý, ktorý sa používa pri všetkých druhoch pľúcnych ochorení a prieduškových ťažkostí. Súčasne povzbudzuje organizmus a zlepšuje chuť do jedla. Rastie pri okraji ciest, v priekopách, či na žltých íloviskách.

Do istej miery nedocenenou rastlinkou je Pŕhľava dvojdomá. Je to vynikajúca univerzálna liečivá bylina.Čistí krv a tým pomáha pri kožných ochoreniach, akné a nečistote pleti.Podporuje krvný obeh a tvorbu červených krviniek. Je močopudná a patrí k významným liečivám hlavne pre reumatikov.Nájdeme ju všade, avšak zbierať treba hlavne mladé výhonky, kým nezačne kvitnúť. Je tiež obľúbenou súčasťou jarných šalátov.

Rastlinkou s výraznými antiseptickými účinkami je Dúška materina. Tvorí dôležitú súčasť čajov proti kašľu, posilňuje organizmus a pomáha aj pri menštruačných ťažkostiach. Okrem toho odstraňuje nepríjemný zápach z úst a zabraňuje tvorbe plynatosti. Nájdeme ju na lúkach, kde vytvára bohaté trsy. Pri zbere používame nožnice, aby sme nezničili jemný koreňový systém.

Lipa veľkolistá je bežne vyskytujúci sa strom.  Jeho kvety majú priam zázračné účinky – majú schopnosť znižovať horúčku, majú odhlieňujúce účinky a pôsobia proti chrípke.Odvar z lipového kvetu zrieďuje krv, čím preventívne pôsobí aj proti infarktu, angine pectoris, či zápalu žíl.

Obľúbenou rastlinkou záhradkárov je Medovka lekárska. Tento nenápadný kvietok s jemne citrónovou vôňou upokojuje celý organizmus.Čaj z nej je lahodný, neškodný a možno ho piť denne.

Mäta pieporná je bylinkou, ktorá pomáha pri všetkých druhoch žalúdočných ťažkostí, povzbudzuje a posilňuje organizmus. Patrí medzi najpoužívanejšie rastliny a pestuje sa takmer v celom svete.Používa sa tiež ako prísada do bylinkových kúpeľov a inhalácií.

Šalvia lekárska sa u nás pestuje a jej takmer rovnocennú náhradu Šalviu lúčnu nájdeme voľne rásť na našich lúkach. Známe sú jej silné antiseptické účinky, ktoré sa využívajú pri všetkých chorobách ústnej dutiny a hrdla. Čaj z nej odstraňuje nočné potenie, nervozitu a pomáha pri slabej a nepravidelnej menštruácii. Pri šalvii si treba dať pozor na predávkovanie.

Jednou z najznámejších a najrozšírenejších byliniek je Repík lekársky. Je to univerzálny liek predovšetkým na choroby vnútorných orgánov. Okrem pitia sa odvar z repíka používa ako kloktadlo, na obklady a na ošetrenie rôznych druhov kožných ochorení.

Na liečenie chorôb očí, ako je zápal očných spojiviek, zahnísanie alebo slzenie používame odvar z Očianky rostkovovej. Je to nenápadný biely kvietok, rastúci ako burina lúk a pasienkov. Vnútorne pomáha na zníženie kyslosti žalúdka, čím zabraňuje tvorbe vredov.

Nech už si nazbierate ktorúkoľvek z byliniek, urobíte pre svoje telo niekoľko dobrých vecí. Vyvetráte sa na čerstvom vzduchu, ušetríte a máte dobrý pocit z toho, že aj bez lekára si dokážete pomôcť.

Jedna rada na záver – bylinky sa zbierajú na poludnie, keď svieti slniečko a sušia sa v tienistom, ale dobre vetranom priestore.

Text: Barbie

Foto: freedigitalphotos.net

Leave a Reply