Home / Ostatné / Vyberáme lacný dobrý tablet

Vyberáme lacný dobrý tablet

Na trhu s tabletami sa akoby roztrhlo vrece. Niet sa čo diviť. Ide o zariadenia, ktoré v maličkom prevedení spájajú mnohé užitočné vlastnosti. Ale ako v tej záplave značkových aj menej značkových modelov vybrať skvelý tablet lacno?

Aby ste si  tohoto vysoko sofistikovaného pomocníka vybrali dobre, pomôžeme vám s našim návodom. Vhodnou voľbou môžete ušetriť aj desiatky eur.

Prvá vec je spracovanie tabletu. Pootáčajte si ho v rukách. Všetky plastové prvky do seba krásne zapadajú? Neprehýba sa tablet pri miernom tlaku?  Pri tabletoch je menej kvalitné  spracovanie niekedy viditeľné aj voľným okom.

Dajte si tablet spustiť a zamerajte sa na displej. Reaguje aj na jemný dotyk, alebo musíte viac „tlačiť“? Aké má podsvietenie? Pri kvalitných modeloch je možnosť meniť intenzitu podsvietenia displeja a reagujú na dotyk svižne. Rozlíšenie  je parameter, ktorý hovorí o jemnosti displeja. Čím vyššie rozlíšenie, tým kvalitnejší bude výsledný obraz.

Všimnite si parametre. Od kvalít procesora sa odvíja celková svižnosť tabletu. Spýtajte sa, koľko má procesor jadier. Dnes sú na trhu bežne modely s dvoj aj štvorjadrovým procesorom. V nižšej cenovej hladine je aj dvojjadrový procesor výbornou voľbou. Pokiaľ možno, hľadajte procesor s frekvenciou nad 1 GHZ.

Operačná pamäť s kapacitou 512 MB v nízkej cenovej kategórii je už dobrou voľbou. Čím väčšia pamäť je, tým lepšie. Pokiaľ možno, vyhnite sa modelom s 256 MB operačnej pamäte. Ich odozva je pomalšia, reakčná doba dlhšia. S menšou operačnou pamäťou máte aj  menšie možnosti nahrať si novšiu verziu softvéru. A tomu sa chceme vyhnúť.

Položte predajcovi otázku ohľadom internej pamäte tabletu. 4 GB je dnes skôr nižším štandardom. Lepšie modely vám ponúknu 8 ale aj 16 GB vnútornej pamäte.

Spýtajte sa na operačný systém. Množstvo tabletov funguje na „Android“ operačnom systéme. Ten prešiel niekoľkými vývojovými fázami. V čase písania tohto článku  je vo verzii 4. Ak tablet zvláda Android 4 ste na správnej ceste. Ak má ponúkaný tablet nižšiu verziu Androida, spýtajte sa na možnosť upgradu. Ak to nebude možné, zrejme je tablet základných parametrov a vyššiu verziu by už nezvládol. Dnes sa môžete stretnúť aj s tabletami s operačným systémom Windows 8. Ide o najnovšiu verziu z dielní Microsoftu. Môžete sa stretnúť aj s modelmi so staršou verziou Windows 7.

Dajte si spustiť video, alebo skladbu. Je zvuk, ktorý sa ozýva zvukom, alebo je to iba skreslené chrapčanie? Pozor, niektoré modely majú slabé a skreslené  zvukové podanie.

Na záver sa spýtajte na konektivitu. Dajte si podrobne popísať porty na boku tabletu. Bežne by ste mali nájsť mini-USB alebo USB konektor. Samozrejmosťou by mal byť mini-HDMI konektor, výstup na sluchátka, vstup na pamäťovú kartu. Dokážete pripojiť k tabletu USB kľúč, či externý USB modem? Alebo už modem má vstavaný v tele? Pri konektivite platí jednoduchá vec, čím viac možností, tým lepšie. Predajca by vám mal vedieť aj odpovedať na otázky ohľadom náhradných dielov. Aj dostupnosť bežných súčiastok ako nabíjačka, alebo batéria je dôležitá. Mohlo by sa stať, že po strate nabíjačky už novú budete hľadať márne.

Dnes už nájdete množstvo zaujímavých modelov v cenách už od 120 €.  Vyhnite sa starším modelom s nízkou operačnou pamäťou. Aj modelom s displejmi s nízkym rozlíšením. Urobíte dobre. Veríme, že článok vám pomôže pri dobrej voľbe.

Foto: freedigitalphotos.net

Leave a Reply