Home / Technika / Akú tlačiareň?

Akú tlačiareň?

Už vás dávno prestalo baviť chodiť po meste a hľadať najbližší obchod, kde vám vytlačia pár stránok?  Alebo v poslednej dobe tlačíte priveľa a v práci by si to už všimli? Nastal správny čas obstarať si tlačiareň domov. Ale ako si z toho množstva ponúkaných modelov vybrať tú pravú?

Dnes je na trhu niekoľko typov tlačiarní, ktoré sa líšia spôsobom tlače, možnosťami, použitím.

Technika tlače, kvalita, spotrebný materiál:

Medzi dnes najbežnejšie tlačiarne patria atramentovélaserové. Z histórie stoja za zmienku ešte ihličkové, ktoré sa často využívajú v bankách a pri účtovníctve i termosublimačné. My sa budeme venovať  prvým dvom typom.

Atramentové tlačiarne ponúkajú vysoko kvalitnú tlač. Aj tie najlacnejšie vám vytlačia kvalitnú fotografiu.  Farbu nanášajú na papier zo zásobníkov atramentu. Najčastejšie dnes nájdete na trhu modely, ktoré majú zásobníky dvačierny a trojfarebný. Lepšie modely používajú štyri, šesť alebo až osem zásobníkov. Každý zásobník je na samostatnú farbu. Pri výmene farby tak platíte iba za farbu, ktorú ste skutočne minuli. Obrovskou výhodou týchto tlačiarní je teda kvalitná tlač, nízke obstarávacie náklady a bežne dostupný spotrebný materiál (cartridge).  Nevýhodou je nutnosť vytlačiť mesačne aspoň pár strán, aby vám farba v tlačiarni nezaschla.  Tiež kratšia životnosť tlačiarne, relatívne vysoké prevádzkové náklady. Priemerne sa cena cartridgu pohybuje v rozsahu 10-25 € a počet vytlačených strán 190-600 strán. Pokiaľ budete tlačiť priemerne do 100-150 strán mesačne, mohla by pre vás byť takáto tlačiareň najzaujímavejšia. Cena týchto tlačiarní môže začínať už aj pod 30 €.

Laserové tlačiarne ponúkajú nižšiu kvalitu tlače. Farbu nanášajú zapečením farby na papier pri vysokej teplote. Výtlačok je  viac odolný voči vonkajším vplyvom, napríklad vlhko, teplota.  Monochromatické (čiernobiele) využívajú jeden čierny toner, laserové farebné používajú tonery štyri.  Prevádzkové náklady na tlač sú zväčša nižšie ako pri atramentových tlačiarňach. Pozor, jednorazová kúpa toneru je finančne bolestnejšia.  Bežne sa ceny originálnych tonerov pohybujú v cenách 50 – 80 €, neoriginálne sa dajú zohnať za polovičné ceny. Bežná kapacita tonerov je 1500-2500 strán. Vysokokapacitné sú aj na 8000 strán. Tieto tlačiarne vyberajte, ak tlačíte mesačne väčšie množstvo dokumentov. Typicky nad 200 strán. Ceny týchto zariadení už začínajú na úrovni 50 €.

UPOZORNENIE: Bez ohľadu na to, akú tlačiareň si vyberiete, mali by ste vedieť, že všetky cartridge alebo tonery sú takmer vždy drahšie ako zariadenie. Prvotný predaj zariadenia tak doslovne dotuje výrobca. Môžete sa tak stretnúť s prípadom, kedy tlačiareň stojí napríklad 50 €, toner do nej 70 €. Do každej novej tlačiarne výrobca pribaľuje polovičný toner či cartridge, v snahe elimovať prvotné straty na minimum.

Funkcie a pripojiteľnosť:

Podľa funkcií sa tlačiarne delia na tlačiarnemultifukčné zariadenia. Multifunkčné zariadenia okrem bežnej tlače zvládnu skenovanie aj kopírovanie. Sú modely, ktoré majú aj funkciu faxu.  V súčasnosti sú najviac predávané práve multifunkčné atramentové zariadenia.

Pripojiteľnosť nie je dnes obmedzená iba na USB port.  Nové zariadenia mavajú aj integrovanú funkciu WIFI, takže tlačiť môžete bezdrôtovo. Tlač na bezdrôtovú tlačiareň môže trvať aj dvojnásobne dlhšie, ako cez klasický kábel. Trvá dlhší čas, kým sa všetky dáta potrebné na tlač  pošlú do tlačiarne, ktorá ich vytlačí. Za funkciu WIFI si rozhodne priplatíte. Využijete ju? Bežným sa stáva aj  LAN port, vďaka ktorému môžete tlačiť na jednej tlačiarni aj z viacerých počítačov. Najčastejšie sú tieto riešenia vyhľadávané vo firmách. Postupne sa úplne vytráca LPT port, ktorý bol využívaný radu rokov.

Iné pojmy, ktoré by ste mali vedieť:

Rozlíšenie tlače sa  udáva  v DPI a označuje jemnosť tlače. Čím väčšie DPI rozlíšenie, tým vyššia kvalita výtlačku. S vyšším DPI zvyčajne rastie aj spotreba atramentu, prípadne toneru.

Rýchlosť tlače označuje počet strán, ktoré tlačiareň za jednu minútu vytlačí.  Či vytlačíte 18 alebo 24 strán za minútu nie je také dôležité, oboje je dostatočne rýchlo.

Duplex – vynikajúca funkcia. Tlačiareň s funkciou duplexu si sama vie otočiť papier, takže dokáže tlačiť obojstranne automaticky. U niektorých tlačiarní sa dá dokúpiť duplexná jednotka samostatne.

Samozrejme sú aj iné parametre tlačiarní ako napríklad typ použitého procesora a jeho rýchlosť, veľkosť vyrovnávacej pamäte a iné. Pre bežné domáce použitie však nie je potrebné venovať špeciálnu pozornosť týmto parametrom.

Veríme, že článok vám bude nápomocný pri výbere toho správneho zariadenia.  Každý máme iné požiadavky a nároky, ale ak si ich vopred nadefinujete, nič vás nezaskočí. A ak si zapamätáte pár dôležitých vecí z tohto článku, možno  zaskočíte aj samotného predajcu. Spoločnými silami tak nájdete určite vhodné zariadenie ako účelom, prevádzkovými nákladmi i obstarávacou cenou.

Foto: gigacomputer.sk

Leave a Reply