Home / Ostatné / Cestovanie je dobrodružstvo

Cestovanie je dobrodružstvo

Každý z nás sa denne presúva z bodu A do bodu B. V rámci možností a chuti – pešo, autom, vlakom, lietadlom, autobusom, či  na bicykli. Niektoré trasy sú už rutinou, ale väčšinou v rámci svojho voľna objavujeme trasy nové, nepoznané. Možno si hovoríte, že čo už môže byť na cestovaní zaujímavé? Veď sa jedná len o presun z miesta na miesto, ktoré u mnohých vyvoláva stres. Nie vždy to tak však musí byť.

Cestovanie autom je zrejme najpohodlnejšie a vie poskytnúť veľa zážitkov. Aby tie zážitky boli len príjemné, auto treba mať v dobrom technickom stave.  Kratšie cesty sa dajú ozvláštniť výberom inej, než bežnej trasy. Dlhšie trasy môžete absolvovať s navigáciou a diaľničnými nálepkami. Je to pohodlné, ale málo kreatívne. Skúste si len dopriať väčšiu časovú rezervu, naštudovať mapu, ušetriť peniaze za nálepky a určite sa pobavíte. Však keď náhodou zablúdite, máte možnosť objaviť nové zaujímavé miesta, ktoré by ste pri ceste po diaľnici zaručene nenašli.

Pokiaľ denne jazdíte autom, je na mieste zamyslieť sa nad tým, že si doprajete cestu autobusom, vlakom, či na bicykli.

Autobusy na dlhšie cesty sú síce fajn, ale moc pohodlia, ani zážitkov si tam neužijete. Skúste však mestskú alebo prímestskú dopravu niektorého z miest, ktoré nepoznáte a o zážitok máte postarané. Vlaky sú možnosťou vhodnou na kratšie i dlhšie trasy. Pri tých kratších sa zrejme stretnete s osobnými vlakmi, ktoré ešte pamätajú hlboký socializmus. Môže sa však stať, že narazíte aj na úplne nový poschodový vlak. Novinkou v naše železničnej doprave sú  vlaky, v ktorých máte zaručené pohodlné cestovanie. Súkromný dopravca vám v nich za rozumnú cenu okrem príjemného sprievodcu a bezplatného internetu ponúka aj dennú tlač a pitný režim.

Bicykel je riešením na kratšie trasy za príjemného počasia. Nájdu sa však medzi nami aj takí, ktorí zvládajú aj tie dlhšie. Raz za čas predsa treba urobiť niečo pre svoje zdravie – prevetrať hlavu, zlepšiť kondíciu a prísť na čerstvé myšlienky. Najmä netreba zabúdať, že na bicykli sa dostanete na miesta, kam by ste sa autom nedostali. A stáť vás to bude iba vaše vlastné sily.

Veľmi odvážnou a šetrnou formou cestovania je stopovanie. Pre tých menej odvážnych je to riešenie, keď im ujde vlak, či autobus. Milovníci adrenalínu však vedia precestovať autostopom aj celý kontinent. Je to jednoducho dobrodružstvo. Vzhľadom na bezpečnosť je lepšie cestovať vo dvojici, aj keď je väčšia šanca, že ako jednotlivcovi vám skôr niekto zastaví. Pri tomto type cestovania hlavne nesmiete byť v časovom strese. A nezabudnite sa priebežne ozývať rodine.

Verím, že pri plánovaní najbližšej cesty sa trochu zamyslíte, zmeníte spôsob dopravy a určite si svoju cestu užijete. Prajem príjemné cestovanie!

Text: Barbie

Foto: sxc.hu

Leave a Reply