Home / Zdravie / Ako sa udržať vo forme

Ako sa udržať vo forme

Udržať sa vo forme je večný problém. Hlavne nás, žien. Množstvo každodenných starostí nám „bráni“ venovať sa svojmu telu a kondícii. A pritom stačí denne pár minút, aby sme to zmenili. Bez pohybu to však nejde. Ak si niekto myslí, že si dá večer tabletku na chudnutie a ráno bude mať ideálnu hmotnosť a perfektnú kondíciu, mýli sa. Možností je veľa. Každému vyhovuje iný druh pohybu, každý máme iné  možnosti. Najjednoduchšie je vybrať si takú aktivitu, do ktorej netreba nič investovať. Iba čas a chuť.

Chôdza a beh sú najideálnejšie. Ste vonku na čerstvom vzduchu. Chodiť a behať môžete ráno, večer, do práce. Pri chôdzi sa odporúča spraviť denne desaťtisíc krokov (kúpte si krokomer). Pri behu si zvoľte vlastné tempo.  Buď pomalé, alebo vyskúšajte intervalový tréning, kde striedate intervaly šprintu s pomalými intervalmi (30 sek + 60 sek a aspoň osem opakovaní tri krát do týždňa).

Môžete si vybrať aj  cvičenie so svojou hmotnosťou. Za 30 minút dokážete efektívne precvičiť všetky dôležité svaly na tele. Milé dámy, 10 až 20 ženských klikov denne pekne vyformuje vaše prsia a ruky. A keď pridáte bežné cviky na bruško, boky a stehná, tak nie je žiadny problém v lete sa smelo obliecť do plaviek.

Na krásne vytvarovanie tela je ideálny pilates. Niektoré cviky sú síce náročnejšie, ale tie bežné sa dajú zvládnuť. Postupne zistíte, že sa vám cvičí čoraz ľahšie a posúvate svoje schopnosti.

Vybrať si môžete aj kolektívne cvičenia. Napríklad  aerobik alebo v poslednej dobe obľúbenú zumbu. Plusom je, že sa vás ujmú kvalifikovaní odborníci s licenciami. Rovnako je to aj v posilňovniach. Odborníci  vypracujú na požiadanie podrobný plán cvičenia na konkrétnych strojoch  priamo pre vás.

K udržaniu dobrej kondície je vhodné používať ako doplnky švihadlo, kolieskové korčule, plávanie. Nebojte sa zahrať si volejbal, badminton, tenis, squash. V zime lyžujte, bežkujte. Možností je nekonečne veľa. Nezabúdajte však na dôležitú vec. Je ňou rozcvičenie sa pred každým športom.

Na záver ešte pár malých trikov, hlavne pre nás dámy:

    • Vždy sa snažte mať vtiahnuté brucho. Či už chodíte, sedíte, cvičíte, čakáte niekde na niečo. Je to dobre využitý čas pre vaše brušné svaly.
payday installment loans online no credit check
  • Praktizujte „neviditeľnú gymnastiku“. Keď vás nik nevidí, trénujte svaly panvy a zadku. Sťahujte ho a zas povoľujte. Zdvíhajte plecia, krúžte v členkoch a hlavne buďte vzpriamená a nehrbte sa. Toto všetko sa dá zvládnuť aj v práci, keď čakáte v čakárni, alebo pri sledovaní televízie. Proste kdekoľvek.
  • Nezabúdajte ani na „gymnastiku tváre“. Pískajte, povedzte si celú abecedu a poriadne pri tom gestikulujte. Využívajte mimiku tváre. Toto sa tiež dá vykonávať kdekoľvek a precvičíte si tak svaly tváre. Samozrejme, nech vám nechýba  milý úsmev. Ten  dokáže zázraky. Berte ho ako svoj módny doplnok.
  • Nezabúdajte na správne a vyvážené stravovanie. Skúste sa vyhnúť cukrom, alkoholu, fajčeniu…
  • 15 minút cvičenia denne predlžuje život.

 Neopúšťajte svoju kondíciu, pretože ona spolu so zdravím vám dodajú dostatok energie na zdolanie problémov. Tak veľa šťastia v jej udržaní !

Text : Anika

Foto: sxc.hu

Leave a Reply