Home / Ostatné / Starostlivosť o pokožku

Starostlivosť o pokožku

Stav našej pokožky je odrazom toho, ako sa staráme o svoje telo a svoju dušu. Niekedy nám dá táto starostlivosť poriadne zabrať. Sú medzi nami takí, ktorí sa s krásnou pleťou narodili a nemajú problém si ju takú aj udržať. Ale pre mnohých z nás je čistá pleť  a pokožka priam nedosiahnuteľná, nech už robíme čokoľvek. Aby sme sa však priblížili k ideálu, treba dodržiavať niekoľko pravidiel.

Prvým predpokladom zdravej pleti a pokožky je vhodné zloženie stravy a dodržiavanie pitného režimu. Telo treba dôkladne vyživovať a naša strava by preto mala byť vyvážená. Z jedálnička je potrebné vylúčiť alergény, pretože aj napriek starostlivosti zvonku  vám môžu pleť pokaziť. Niekedy môžu byť alergénom dokonca aj paradajky, či mlieko, inak považované za zdravé potraviny. Inokedy to môžu byť rôzne chemické konzervanty. Preto je dôležité pozerať si etikety na potravinách, ktoré kupujete. Jednoznačne najlepšie sú tie, ktoré majú označenie BIO. Pri varení môžete trochu experimentovať a použiť kokosový olej namiesto bežného slnečnicového. Pre správne napnutú pokožku je potrebné telu zabezpečiť pitný režim. Najzdravšia je bežná pitná voda, ale vhodné sú aj jemne sýtené minerálne vody a čaje. To, čo našej pokožke škodí je nami často milovaná káva, a tiež alkohol.

Ďalším faktorom, ovplyvňujúcim stav našej pokožky, je pohyb. Nemusíte byť aktívnym športovcom. Stačí, keď si denne doprajete dlhšiu vychádzku, alebo si z času na čas obujete korčule, či oprášite bicykel. Na zahodenie nie je ani návšteva posilňovne. Pamätajte na to, že pri tom, ako sa potíte, dostávate z pokožky von toxické látky.

Naša pokožka si preto vyžaduje aj pravidelné čistenie a ošetrovanie. Na trhu s kozmetikou je veľké množstvo rôznych produktov. Treba teda vyberať dôkladne. Príliš veľa chémie škodí, preto je prírodná kozmetika tým správnym riešením. Najlepšie spolu s prívlastkom BIO. Kozmetické produkty prírodného charakteru sú vo väčšine prípadov na olejovej báze.

Základným krokom pri ošetrovaní pleti je jej čistenie. Vhodným prípravkom sú hydrofilné odličovacie oleje. Výber je naozaj pestrý, preto určite nájdete oleje vhodné pre každý typ pleti. Po očistení je potrebné póry uzavrieť pleťovou vodou a nakoniec ju ošetriť pleťovým olejom alebo balzamom. Nielen pokožku pleti však musíme rozmaznávať. Na trhu s prírodnou kozmetikou preto nájdeme aj telové a sprchové oleje.

Aby bola naša pokožka krásna, je dôležitá ešte jedna vec. A tou je duševná pohoda. Preto sa vyhýbajte stresu a  doprajte si masáž.  Náladu si môžete vylepšiť aj pomocou aromaterapie. Kvapka oleja na zápästie stačí na to, aby sa okolo vás rozvinula obľúbená vôňa a vaša myseľ sa začne okamžite regenerovať.

Doprajte teda vašej tvári a vášmu telu potrebnú starostlivosť. Hodvábne hladká pleť už nemusí patriť len vyretušovaným kráskam z reklamy. Pokožka bez nedokonalostí je totiž vašou neprehliadnuteľnou devízou.

Text: Barbie

Foto: sxc.hu

Leave a Reply