Home / Nezaradené / Trošku viac ekologicky

Trošku viac ekologicky

Vždy keď sa niekde otvorí otázka ekológie napadne ma pieseň od kráľa pop music Michaela Jacksona Heal the World.  Spieva v nej: „Vylieč svet, vytvor lepšie miesto pre teba a pre mňa“. Ľudská populácia však dávno zabudla na termínus technikus slovného spojenia „vylieč svet“. Čo to znamená? Nadmerný konzum, rýchla spotreba neobnoviteľných zdrojov, znečistovanie životného prostredia, riek, tokov? Hromadné vraždenie zvierat s vedomím, že sa nič nedeje? Hlavné je, že máme na svete okolo 950 miliónov áut.  Počet mobilných zariadení pripojených do sietí máme zhruba 6,6 miliardy. To znamená zhruba jedno zariadenie na jedného človeka. V roku 2015 by dokonca počet pripojených zariadení mal stúpnuť cez 9 miliárd.

also demonstrates

Tento článok nevyrieši určite problémy tohto sveta, splní však účel, ak sa zamyslíme. Čo môžeme urobiť preto, aby sme aspoň trošku prispeli k zdraviu našej planéty?  Riešenia nemusia byť megalomanské, aby boli prospešné. Uvediem dva príklady, ktoré by nikoho nezaboleli.

Už takmer každý z nás používa notebook. Tlak ľudí na ceny týchto zariadení je enormný a najviac sa predávajú zariadenia v cenovej kategórii do 400 €. Ich životnosť je daná kvalitou súčiastok a málokedy presiahne 3 roky. Na druhej strane máme riešienia, ktoré sú drahšie. Ale vydržia aj 8 rokov. Prečo ľudia nechcú lepšiu kvalitu? Je to drahé?  Nevadí nám, že sme minuli trikrát toľko zdrojov a oveľa viac financií ako na jeden kvalitný? A že kvalita nemusí byť drahá, vám potvrdí napríklad notebook Lenovo Thinkpad T420, ktorý je k dispozícii aj na thinkpro.sk. Ostatne na jeho 5 rokov starom bratčekovi vám píšem tento článok.

Druhý príklad som načrtol už vyššie. Mobilné telefóny.  Otázka znie, načo je nám ich toľko. V kabelke jeden s O2 kartou, pracovný s Orange, na SMSky zase T-mobile? Väčšina však nosí telefóny dva. Prijmeme dvakrát toľko hovorov? Videli ste niekoho efektívne využívať dva prístroje? Mal priložené obe ruky na oboch ušiach? Smejete sa? Realita. A pritom opäť riešenie existuje a máme ho pred nosom, len mu nikto nevenuje dostatok pozornosti. Dual sim mobily. Efektné, účelné a praktické. Nehovoriac o tom, že v roku 2015 by mohlo byť tak o miliardu prístrojov menej.

Tak čo myslíte?  O čo by sme prišli? O nervy z troch pokazených notebookov? Alebo o rýchlejší procesor a lahodnejšie menu? A čo by sme tomuto svetu vlastne darovali? Čistejší ekologickejší svet? Krôčik k slovám Michaela Jacksona, „Vylieč svet“ ?

Text: Peter

Foto: sxc.hu

Reklamný článok

Leave a Reply