Home / Ostatné / Knižnica sveta

Knižnica sveta

Odjakživa som mal rád knižnice. Pamätám si na tú svoju prvú, ktorá  bola ešte na základnej škole. Možno pomenovanie knižnica je až príliš vznešené, pretože sa vlastne jednalo len o prerobený kabinet. Niekto rozhodol,že škola potrebuje miesto, kde sa uskladnia knihy. A tak sa obyčajný, občas žiakmi aj nenávidený kabinet premenil na niečo, čím pred tým nebol. Ozaj, kedy sa vlastne miestnosti a budovy menia na knižnice? Keď sú tam poličky? Alebo až vtedy, keď sú tam knihy? Napriek svojej malosti mala táto kutica svoje čaro. Z poličiek na mňa vykukovali mayovky, verneovky, pásiková edícia stopy. Bolo to úžasné miesto, kde som sa vedel na hodiny stratiť. Tá láska k tým posvätným miestam múdrosti mi ostala dodnes. A to vlastne aj napriek tomu, že do knižníc už nechodím. Možno si položíte otázku, prečo som na ne zanevrel. Ale ono to nie je celkom tak. Viete, knižnice, to bola moja prvá láska. Ale tá málokedy dôjde svojho naplnenia. Potom však prišla láska druhá a to už bola, ako sa vraví, celkom iná káva. Počítače a internet.

60 day loans

Ak knižnice boli predmetom lásky, tak potom počítače a internet sa stali pre mňa predmetom priam posadnutosti. Pamätám sa ako som si z jednej knihy opisoval počítačový program v programovacom jazyku. Nemal som ho kde použiť, nemal som počítač, takže sa jednalo navýsosť o činnosť zbytočnú. Ale to pomyslenie, tá idea, že robím niečo, čo súvisí s počítačmi? Skoro ako programátor. To bol pocit na nezaplatenie.

Majú tieto dva svety vôbec niečo spoločné? Knižnice, poličky, knihy na jednej strane a internet, domény, bity a bajty na druhej strane? Určite áno, predovšetkým je to niečo, do čoho ľudia museli investovať svoje úsilie ,energiu aj fantáziu. Ak je tu tlačiar,  tlačiareň a tlačiarenská čerň na jednej strane, tak na druhej  musí byť niekto, kto sa venuje niečomu takému ako je webdesign alebo tvorba web stránok. Tvorba, kreativita, estetika, možno aj umenie. To sú tie spoločné menovateľe knižníc aj internetu. A nech už sa knižnice alebo internet budú meniť  na čokoľvek, tak sa vždy nájdu ľudia, ktorí tak v knižniciach, ako aj na internete budú nachádzať potešenie z poznania a spoznávania. Tak si to nezabudnite vychutnať.

Text: ext. PISEM.SK

Foto: sxc.hu

Reklamný článok

Leave a Reply