Home / Ostatné / Pätoro základných tipov na údržbu auta

Pätoro základných tipov na údržbu auta

Podľa istého magazínu má jeden z desiatich mužov radšej svoje auto ako vlastnú ženu. Prečo? Viac ako 50% opýtaných uviedlo dôvod. Údržba auta je jednoduchšia ako „údržba“ partnerky! Pozrime sa teda na to!

Vo všeobecnosti existuje niekoľko základných tipov ako udržiavať auto.

Kolesá a pneumatiky

Dôležitou súčasťou starostlivosti o pneumatiky je ich pravidelná výmena. Okrem prezúvania letných pneumatík za zimné je nutné myslieť aj na zákonom stanovený limit dezénu 1,6 mm. Hladké pneumatiky nie sú bezpečné. Predaj pneumatík je dnes na každom kroku, každopádne nakupujte u lepších predajcov s poradenstvom. Nezdieľnou súčasťou kolies sú aj plechové disky /oceľové/, alebo hliníkové. Nezabudnite ich raz za čas očistiť od soli a nečistôt. Dlhšie Vám vydržia. Kontrolujte pravidelne tlak v pneumatikách, aspoň raz mesačne. Nižší tlak ako odporúča výrobca má za príčinu opotrebenie pneumatík a vyššiu spotrebu paliva.

Partnerka: Dôležitou súčasťou starostlivosti o partnerku je aj výmena topánok (nové za iné nové). Nákup pneumatík je teda dlhodobejšia a praktickejšia investícia. Výsledok: 1:0

Motor

Správne nastavený motor menej znečisťuje prostredie a navyše šetrí spotrebu paliva. Podceňovanie problémov s výkonom motora sa finančne nevypláca, skoré podchytenie vám ušetrí čas, peniaze i životnosť motora.

Partnerka: Podceňovanie problémov sa rovnako nevypláca, a ich skoré podchytenie šetrí čas, peniaze i životnosť vzťahu. Výsledok: 1:1

Kvapaliny: olej, brzdová kvapalina, chladiaca kvapalina

Aj tu platí zásada pravidelnej kontroly a výmeny podľa manuálu vášho auta. Odporúča sa používať chladiacu kvapalinu, ktoré menej znečisťuje prostredie. Staršie a lacnejšie kvapaliny obsahujú škodlivé chemikálie ako dusitany a amíny, fosfáty a silikáty.

Skontrolovať hladinu oleja si môže každý sám. Netreba však zabúdať na to, že olej meriame po jazde, keď motor vychladne a auto musí byť odstavené na rovine. Ak je hladina príliš vysoká, alebo naopak príliš nízka, môže spôsobovať problémy motora.

Partnerka: Pomer kvapalín vo vzťahu je subjektívny, vo všeobecnosti však platí, čím menej škodlivých kvapalín u partnerov, tým lepšie. Výsledok 0:1

Batérie, svetlá

Batéria je väčšinou uložená v samotnom motorovom priestore, preto je dobré dbať na jeho čistotu. Životnosť batérie je cca 6 rokov. Ak jazdíte kratšie trasy, mala by byť starostlivosť o batériu vyššia, inak túto životnosť nechtiac skracujete. Po chladných zimných nociach je batéria funkčná len asi na 40%. To často na ranné naštartovanie nepostačuje. Vtedy sa odporúča nezapínať iné elektrospotrebiče ako napríklad vyhrievanie sedadiel.

Partnerka: Partnerka vie po chladnej noci vybiť „batériu“ viac ako 40%. Partner si vtedy nedobije batérie ani na baterie.sk.Výsledok: 1:0

Farba a lak

Aby exteriér a interiér vášho auta vyzeral ako nový, musíte ho udržiavať. Na trhu dnes existuje množstvo kvalitných voskov a leštidiel. Dnešné prípravky sú veľmi kvalitné, jednoducho sa používajú a majú ochranu pred vyblednutím. Udržiavanie čistoty nie je len záležitosťou estetiky. Problémy môže spôsobovať aj zanesená špina a nečistota.

Partnerka: V tomto smere partnerka vyžaduje podobnú starostlivosť, aplikácia je pomerne je viac periodickejšia, ale aplikuje sa v menšom množstve a na menšom priestore. Výsledok: 1:1

Udržať si auto v dobrom stave je teda jednoduchšie, ako udržať si „v dobrom stave“ partnerku. Musíte ho však pravidelne kontrolovať a starať sa oň. Narozdiel od partnerky na to postačí dodržanie niekoľko základných tipov.

Text: ext. PISEM.SK

Foto: sxc.hu

Leave a Reply