Home / Ostatné / Taška, prevratný objav ľudstva

Taška, prevratný objav ľudstva

Vraví sa, že prvým skutočným objavom pračloveka bol oheň. Iní zase tvrdia, že oheň vlastne nebol skutočným objavom,pretože ľudia sa ho naučili len používať po tom, ako blesk v lese zapálil suchý strom. Tiež je tu skupina, ktorá vás bude zanovito presviedčať, že prvým objavom bolo koleso, ktoré pomáhalo pri preprave ťažkých nákladov. Ale ani táto skupina a nebude mať pravdu. Pravda, ako to už tak býva, sa skrýva niekde celkom inde.  A to na vcelku prekvapivom mieste. Pred výkladom. Presnejšie pred výkladom, kde sa objavila nová kolekcia kabeliek. Všimnite si ženy, ktoré si zo zasneným výrazom v očiach prezerajú všetky tie krásne kabelky a musí vám dôjsť, že toto je niečo, čo je v nás hlboko zakorenené. A nemyslite si, ženy v tomto nie sú celkom samé.  Týka sa to aj mužov, ktorí svoje tašky, diplomatky, alebo batohy často vôbec nepustia z rúk. A čím sú staršie, ošúchanejšie a škaredšie, tým radšej ich majú.

Dokonca ani deti neunikli. Školské tašky nielen ako symbol začínajúceho školského roka, ale tiež ako symbol prekročenia istého prahu veku.  Vlastne by sme mohli povedať, že zakúpenie školskej tašky bolo tým neoddiskutovaľným faktom a rituálom, ktorý zrazu zo školkára urobil žiaka. “Pozrite sa na mňa, už mám školskú tašku, začnem chodiť do školy”. Počúvame tieto vyjadrenie a uznanlivo kýveme  hlavou. Nákupu predchádzali bojové rodinné porady, kde sa preberala veľkosť, farba, tvar a iné dôležité náležitosti. Trošku sa to podobalo nákupom pred vianocami. Až na to, že v príbehoch o školských taškách vystupuje len jeden hrdina. Budúci žiačik. K  školskej taške bolo ešte potrebné kúpiť vrecko na prezúvky, prezúvky, obal na desiatu, zošity, ceruzky  a mnoho iných vecí. Človeku to dalo celkom zabrať, kým si dal všetko dokopy. Ozaj, a čo vy? Už máte všetko pokope?

A pri tom to začalo tak nevinne a z čisto praktických dôvodov. Náš predok bol predovšetkým zberačom, a ako tak chodil dlhé hodiny po lesoch a stepiach, tak si nemal kam tie svoje plodiny a nálezy uschovať a tak prvým jeho vynálezom bola taška, ktorú si hodil cez plece. Buďme mu teda za to vďační, a tešme sa z toho, akú dlhú cestu tašky, kabelky a ruksaky prešli. Do podoby, kedy nám okrem praktickej funkcie častokrát sprostredkujú  aj nevídaný estetický zážitok. Bolo by škoda si ho  odoprieť.

Text: ext. PISEM.SK

Foto: sxc.hu

PR článok

Leave a Reply