Home / Návody / AKO SA ZAMESTNAŤ, KAPITOLA 2 : ŽIVOTOPIS – VÝKLADNÁ SKRIŇA UCHÁDZAČA

AKO SA ZAMESTNAŤ, KAPITOLA 2 : ŽIVOTOPIS – VÝKLADNÁ SKRIŇA UCHÁDZAČA

V druhej časti nášho seriálu „Ako sa zamestnať“ sa zameriame na životopis. Ak čakáte, že vám napíšem, akú má mať štruktúru a formu, mýlite sa. Ostatne, na internete je návodov ako napísať správne životopis viac ako dosť.  Životopis je formálny dokument, ktorý má stanovené presné pravidlá a ak ich nedodržíte, ste automaticky z výberového procesu diskvalifikovaní. Napriek tomu, že životopis teda nedáva extra priestor na to, aby ste potencionálneho zamestnávateľa zaujali, je to možné.

Nedávno sa mi zdôveril kamarát, že usporiadal výberové konanie. Prihlásilo sa mu 180 uchádzačov. Viete si predstaviť 180 životopisov?  Myslíte si, že ku každému životopisu si zamestnávateľ sadne a dôkladne ho bude čítať? Omyl. Venuje mu pár sekúnd, možno pár minút času. A prvé výberové kolo sa začne. Poďme teda krok po kroku od začiatku životopisu až po koniec.

TIP č. 1 – vaše kontaktné údaje

Ak sa uchádzate o prácu mimo miesta svojho trvalého bydliska, uvádzajte v kontaktných údajoch adresu v meste výkonu práce. Stačí si iba vopred preveriť, kde sa nachádzajú v mieste práce nejaké ubytovacie zariadenia.

Dôvod? Zamestnávateľ bude mať dosť uchádzačov z miesta jeho pôsobenia. Je možné, že keď uvediete správne údaje, automaticky budete vyradení. Je lepšie mať pracovníka, ktorý má v meste rodinné zázemie, oporu. Rovnako potencionálnemu zamestnávateľovi vopred nekladiete na plecia „morálnu“ váhu jeho rozhodnutia, ak vás náhodou bude chcieť prepustiť. V prípade, že životopis budete posielať aj poštou, na obálku potom ako odosielateľa napíšte svoju klasickú trvalú adresu.

TIP č.2 – fotografia

Fotografia vo vašom životopise môže, ale nemusí figurovať. Je všeobecný fakt, že krajší ľudia to majú ľahšie. Preto ak sa uchádzate o prácu sekretárky, obchodného zástupcu, alebo iné reprezentatívne funkcie a váš vzhľad patrí do kategórie „pekný“, fotku kľudne zverejnite. Pozor, fotka by mala byť formálna, nerušivá. Rozmer fotografie by mal byť zhruba taký, ako máte na dokladoch. Pokiaľ sa uchádzate o prácu robotníka, upratovačky, strážcu objektu a iné funkcie, fotka je zbytočná.

TIP č.3 – posledné zamestnanie

Ak ste ostali nezamestnaní a momentálne sa nachádzate na úrade práce, tak okrem toho, že uvediete, že ste v evidencii, použite za slovíčkom „nezamestnaný“ zázračné slovíčko „vzdelávanie.“ Signalizujete tak potencionálnemu zamestnávateľovi, že ste neprepadli do letargie, sebaľútosti a nečinne nečakáte na zázrak, ale aktívne dvíhate svoju cenu na trhu práce. Nebál by som sa slovíčko „vzdelávanie“ aj zdôrazniť /hrubý font, kurzíva/. Buďte však pripravený na výberovom pohovore, že zamestnávateľ sa vás na vaše vzdelávanie spýta.  Psychologicky ste mu totiž túto otázku podsunuli. Ideálnym prípadom je, ak ste sa aktívne vzdelávali, takže odpoveď bude určite suverénna a jasná. A vy budete mať body navyše.

TIP č.4 – vedomosti

Väčšina z nás zle odhaduje mieru svojich schopností a vedomostí. Ak sa dorozumiete po anglicky, hoc aj s problémami, nepatríte do skupiny začiatočník. Pokiaľ  však viete tri slovíčka, netrúfajte si označiť sa ako pokročilý. Tento model platí na všetky znalosti, nie len jazykové. Ak ovládate jednoduché účtovníctvo, neoznačte sa expertom na podvojné. Buďte dostatočne sebakritický a úvažlivo posúďte svoje vedomosti.

TIP. 5 – záľuby

Nejeden krát sa mi osvedčilo, že kontroverzné záujmy vzbudia pozornosť. Dokonca som vďaka nim vyhral výberové konanie. Čo to znamená? Ak máte radi aktívne športy, skombinujte ich s pasívnym športom. Pozor, nehovorím, že si máte vymýšľať. Iba uvažujte. Radi lyžujete, ale so synom hrávate aj šachy. Chodíte na dlhú turistiku, a sem tam si zájdete so známym na ryby.

Kombináciou dvoch kontroverzných disciplín vzbudíte „zvedavosť“. Opäť však buďte pripravený, že môžu padnúť otázky smerujúce k vašim koníčkom. Mali by ste byť pripravený ich zodpovedať bez zaváhania a trémy. Z vlastnej skúsenosti potvrdzujem, že som bol po roku kontaktovaný potencionálnym zamestnávateľom, len kvôli jeho zvedavosti. A prácu som získal.

TIP.6 – podpis

Na životopis samozrejme patrí váš podpis.  Pokiaľ je to možné, nepodpisujte sa ako prváčik na základnej škole, ktorý sa učí správne písať písmenká. Aj tvar vášho podpisu vyjadruje mieru „vyzretosti“ osobnosti.  Rovnako sa skúste vyvarovať lekárskemu podpisu, ktorému ani ten, čo sa podpísal, nerozumie.

Životopis je prvý dokument, ktorý o vás vypovedá. A že je to výpoveď bez vás, ktorú už nemôžete ani ovplyvniť, ani obhájiť. Je dôležité, aby bol dobrý po formálnej a obsahovej stránke. S napísaním životopisu vám ostatne pomôže aj stránka profesia.sk, ktorá vás prevedie krok po kroku po vygenerovanie formálneho a obsahovo správneho životopisu.

Každopádne správny životopis by mal niesť viac, ako formálnu a obsahovo správnu formu, a to podprahovú informáciu. Každopádne nám ide o to, aby sme sa predali.

Dúfam, že tento článok vám ku správnemu „predaju“ samého seba opäť pomôže.

V tretej časti nášho seriálu “Ako sa zamestnať”  sa budeme venovať motivačnému listu. Bude mať názov: “AKO SA ZAMESTNAŤ, KAPITOLA 3 :  AKO ZVLÁDNUŤ MOTIVAČNÝ LIST?

Názory a komentáre môžete uverejňovať pod článkom.

Otázky k životopisu zasielajte na info@pisem.sk.

Text: Peter

Foto: sxc.hu

 

 

Leave a Reply