Home / Návody / Päť vecí, ktoré pred rekonštrukciou bytu treba vedieť!

Päť vecí, ktoré pred rekonštrukciou bytu treba vedieť!

Ak pred vami stojí rekonštrukcia vášho príbytku, pozorne čítajte. Aby sa z nej nestala nočná mora, mali by ste vedieť niekoľko vecí, v prvom rade, ako postupovať. Dôležitý nie je len výsledok, ale aj cesta, ktorou sa k nemu dostanete. Ak teda nechcete bývať na stavenisku niekoľko týždňov, a radšej by ste sa čo najskôr tešili z vynoveného bytu, riaďte sa pokynmi odborníkov.

                Krok číslo 1: Urobte si prehľad.

Ak chcete, aby vám oblečenie dobre sedelo, treba prelistovať zopár módnych časopisov, navštíviť zopár obchodov alebo prehodiť niekoľko slov so stylistom. To isté platí aj pri rekonštrukcii. „Predtým ako sa pustíte do rekonštrukcie, treba zistiť, čo sa vám páči. Je dobré pozrieť si pár magazínov a portálov o bývaní, alebo sa inšpirovať napríklad u známych, radí Martin Kollár zo spoločnosti HomePro, ktorá sa na rekonštrukcie bytov a domov špecializuje.

                Krok číslo 2: Nepodceňte analýzu.

Na to, aby ste si vedeli urobiť aspoň hrubý rozpočet, treba zistiť, čo všetko chcete a čo je nevyhnuté pri rekonštrukcii urobiť. Napríklad výmena radiátorov, okien, či sanity bude mať zásadný vplyv na vašu peňaženku a môže zhltnúť aj polovicu rozpočtu. Na takúto analýzu by ste si samozrejme mali zavolať na pomoc odborníka, upozorňuje HomePro. Vám sa síce môžu zdať okná v poriadku, no tepelný most nemusíte odhaliť. Pri rozsiahlej rekonštrukcii by bolo škoda nevymeniť  aj elektrické rozvody, ktoré prinášajú skvelú príležitosť prispôsobiť si zásuvky a vypínače svojim potrebám. Potom už nebude musieť vstávať, aby ste zhasli svetlo, ale iba natiahnete ruku na vypínač pri posteli.

                Krok číslo 3: Návrh domova.

Pri rekonštrukcii sa všeobecne predpokladá, že byt má niečo za sebou a od výstavby domu a jeho naprojektovania uplynul nejaký čas. Postupom rokov sa však zmenili technológie i samotné domácnosti, čo si vyžaduje aj nové nároky na samotné byty. Ak chcete, aby váš byt dobre fungoval a vyhovoval nárokom súčasnosti, spýtajte sa architekta, čo by sa dalo robiť. Posunutie jednej priečky môže často znamenať zásadný zlom v kvalite bývania.  Okrem iného to bude znamenať aj to, že sa zbavíte starostí s rozvodmi elektriny, či vody, keďže sa presunú na plecia architekta, pripomína HomePro.

                Krok číslo 4: Dôsledné plánovanie.

Podľa HomePro ide o jednu z najdôležitejších častí prípravy pred rekonštrukciou. V tejto fáze už viete, aké práce sa budú vykonávať, aký materiál sa na ne použije a koľko bude stáť nové zariadenie. Súčet cien bude znamenať cenu rekonštrukcie. Treba si však nechať rezervu, ak by sa počas nej vyskytli neočakávané problémy. Dôsledne treba naplánovať jednotlivé práce, aby sa nestalo, že maliar bude musieť čakať, kým elektrikár skončí svoju prácu. Dobre naplánovaná rekonštrukcia znamená elimináciu problémov a šetrenie peňaženky.

                Krok číslo 5: Konečne realizácia.

Pri realizácii sa treba riadiť základnými mapami, ktorými sú návrh a naplánovaný rozpočet. Podľa nich sa postupuje až do úspešného konca. Aby ste všetko zvládli bez najmenších problém, musíte byť jednoducho profesionál, inak si koledujete o problémy, zdržania a s tým sú spojené aj zbytočné náklady. Ak si nie ste istý, že rekonštrukciu zvládnete sami, obráťte sa na spoločnosť HomePro. Na jej internetovej stránke www.homepro.sk nájdete kompletnú ponuku služieb, zrealizované projekty aj potrebné kontakty.

Text: ext. PISEM.SK

Foto: www.sxc.hu

Leave a Reply