Home / Zdravie / Pozor na znamienka

Pozor na znamienka

Dermatológovia varujú, že sa príliš veľa opaľujeme a príliš málo chránime. Na telách tridsať ročných ľudí je badať podobné zmeny, aké bolo kedysi badať na telách sedemdesiatnikov. Všímajte si všetky zmeny a nepodceňujte ich. Používajte kvalitnú kozmetiku. Luxusná kozmetika bez chemikálií je lepšia investícia, ako liečba poškodenej pleti chemikáliami.

Ivana (23) hovorí: „Po lete sa mi vytvorili nové znamienka, hlavne na rukách, ale aj na tvári. Doktorka mi povedala, že to pravdepodobne spôsobilo nadmerné UV žiarenie. Nikdy som nepoužívala kozmetiku, ktorá by ma pred UV ochránila, prišlo mi to zbytočne drahé.“

Ivana nie je jediná, ktorá rieši kožné anomálie preto, lebo sa rozhodla šetriť. Odstránenie znamienok laserom ju bude pravdepodobne stáť ušetrené peniaze. Samozrejme, mnohé znamienka vznikajú vďaka genetickým predispozíciam. Ale mnohé majú na svedomí aj rôzne chemické vplyvy. Znamienka je potrebné vyšetriť lekárom. Niekedy ich stačí len sledovať, inokedy je nutné ich odstránenie.

„Mojou záchranou bola laserová epilácia,“ tvrdí Barbora (32). Znamienka mala totiž hlavne v oblasti podpazušia a na nohách. Holenie bolo pre ňu stresujúce, vždy sa bála, že si zareže do znamienok, čo môže byť nebezpečné. Sú síce sledované u kožnej lekárky, ale človek nikdy nevie. Do budúcna premýšľa o ich trvalom odstránení.

Ľudia sa často pýtajú, na čo si majú dávať pozor a ktoré znamienka sú vlastne nebezpečné. Rizikové sú tmavé pigmentové znamienka. Pozornosť je potrebné venovať tvaru, farbe, ale i tomu, či nemení svoju veľkosť. Problém je, keď svrbí, krváca, alebo páli. Nezabúdajte, že prevencia, ako aj včasná liečba vás môžu ušetriť mnohých nepríjemností.

Text: Jana

Foto: www.sxc.hu

Leave a Reply