Home / Návody / Tlačíme fotografie

Tlačíme fotografie

Každý, kto začal tlačiť na svojej tlačiarni fotografie, musel vychytať množstvo chýb, kým dosiahol optimálnu tlač. Mnohokrát práve to ladenie chýb stojí množstvo financií, najmä ak neviete ako na to.V tomto článku vám podáme pár tipov, ktoré dopomôžu k tomu, aby vaša tlač bola čo najrýchlejšie kvalitná.

Príprava tlačiarne

Pred samotnou tlačou fotografií odporúčame spustiť na tlačiarni (najčastejšie v režime údržba) vyčistenie tlačových hláv a trysiek. Vyhnete sa zbytočnému sklamaniu. Najmä ak ste dlhšie netlačili, sa mohlo stať, že atrament v jednej z  náplní takmer zaschol. Údržbou tlačových hláv a trysiek predídete zbytočnému sklamaniu a zničenému papieru.

Atramenty v tlačiarni

Pre optimálny výsledok vám odporúčam používať jeden druh atramentov (farieb). Nie je ani tak podstatné, či sú to originálne alebo kompatibilné atramenty. Je dôležité, aby atramenty (teda všetky farby) boli od jedného výrobcu. Odporúčame používať atramenty od predajcov, ktorí sú dlhodobo etablovaní na trhu a používajú výhradne kvalitný atrament. Rôzni predajcovia môžu používať rôzne druhy atramentov, ktoré však nemusia dosahovať požadované kvalitatívne parametre, preto je výhodné používať atramenty od jedného „overeného“ predajcu, ktorý je na trhu dlhšiu dobu, čo zvyšuje predpoklad, že ním ponúkané produkty sú kvalitné.

Nastavenie pred tlačou

Dnešné moderné atramentové tlačiarne umožňujú v menu rôzne nastavenia kvality tlače. Pri tlačení fotografií je potrebné vybrať režim FOTO. (niekedy označované aj ako PHOTO, HIGH QUALITY a podobne) V tom istom menu nájdete aj možnosť nastaviť si vhodný fotopapier. Voľte fotopapier, ktorý máte zakúpený, takže ak máte napríklad lesklý fotopapier voľte papier GLOSSY.

Dnes je na trhu nepreberné množstvo fotopapierov, ktoré ponúkajú rôznu kvalitu tlače, gramáž, veľkosť a typ. Najčastejšie by mal byť priamo označený napríklad takýmto značením:

A4/220g/20ks/PGDS

A4 označuje rozmer papiera. 90% dnešných tlačiarní umožňuje tlač na tento rozmer, vrátane rozmerov menších A5, A6 a podobne. Na formát A3 tlačia skôr kancelárske atramentové tlačiarne, profesionálne tlačiarne, business tlačiarne.

220g/m2 označuje váhu papiera. Kancelársky papier má 80 g/m2, trošku hrubší má 90 g/m2. Pred samotnou tlačou by ste mali vedieť, akú maximálnu hrúbku papiera dokáže vaša tlačiareň vytlačiť. Obzvlášť dôležité je to vedieť v prípade, že vaša tlačiareň papier pri tlačení otáča. Hrubší papier podávač nemusí zvládnuť a papier by sa vám v tlačiarni zasekol. Medzi najhrubšie bežne používané papiere patria typy s gramážou 230g/m2. Sú však aj hrubšie papiere ale tie sa používajú len v špecifických prípadoch.

PGDS je informácia o type papiera. V tomto prípade ide o Premium Glossy Double side – čiže o obojstranný lesklý papier.

Samozrejme papier si môžete zakúpiť matný alebo lesklý. Označenie Matte – matný, alebo Glossy – lesklý, vám napovie. Jednotlivé kategórie majú ešte potom svoje podkategórie napríklad Vysoko lesklý. Odporúčam poradiť sa s predajcom, ktorý papier je vhodný na aký účel a zariadenie.

Ešte sa môžete stretnúť s parametrom rozlíšenie. Napríklad 4880 dpi pri označení papiera označuje, že najlepšiu kvalitu tlače dosiahnete ak vaše zariadenie dokáže tlačiť minimálne v kvalite 4880 dpi a viac. Dnešné tlačiarne dokážu tlačiť okolo 5760 dpi, čiže dokážu vyžmýkať s daného papiera doslova maximum.

Značka fotopapiera

Napriek tomu, že výrobcovia tlačiarní vyrábajú aj svoje vlastné fotopapiere, neznamená to, že ste odkázaní iba na tie. Optimálnu kvalitu výtlačku dosiahnete aj s papiermi iných značiek. Pozor odporúčam staviť iba na kvalitné fotopapiere napríklad značky KOALA,  ktoré je možné napríklad zakúpiť na stránke tonerydotlaciarne.sk

Po dodržaní uvedených zásad by ste mali byť s kvalitou tlače spokojní a nemalo byť vás zaskočiť nemilé prekvapenie.

Ešte raz na záver si to zhrnieme:

1. Príprava tlačiarne

2. Atramenty od jedného výrobcu

3. Nastavenie pred samotnou tlačou

4. Výber vhodného typu fotopapiera (značka, kvalita).

Ešte by som pripomenul, že ak chcete dosiahnuť pri tlači optimálny výsledok, musíte mať i kvalitný obrázok v dostatočnej veľkosti a  rozlíšení.

Text: Peter

Foto: www.sxc.hu

Leave a Reply