Home / Návody / Máte dobré heslo?

Máte dobré heslo?

Viete o tom, že až 90% z vás používa na ochranu svojich citlivých dát slabé heslo? Prelomenie takéhoto hesla trvá hackerom pár minút. Nemusím ani podotýkať, že osobné dáta v tom okamihu nie sú v bezpečí. Ak používate internet banking, alebo používate nejaké internetové dátové uložiská svojich dokumentov, buďte opatrní obzvlášť! V dobe súčasnej krízy bude ekonomická počítačová kriminalita na vzostupe viac ako kedykoľvek predtým!

Heslá v kurze

Medzi najbežnejšie heslá patria krstné mená, dátum narodenia, rôzne hry s klávesnicou typu QWERTY, 123456 a podobne. 26% ľudí používa heslá, ktoré majú iba šesť znakov. 19% ľudí používa heslá, ktoré majú sedem znakov. Osemznakové heslá používa zhruba 20% ľudí. 12% používa deväťznakové heslo. Len 19% ľudí používa heslá, ktoré majú viac ako desať znakov.

Medzi heslá, ktoré suverénne vedú tabuľku hesiel patrí heslo 123456.

Prelomenie hesiel

Dnešné počítače majú úžasný výkon. Je až tak dobrý, hovoríme o všednom priemernom počítači, že dokáže zlomiť heslo zložené z číslic nula až deväť za 2 minúty! Za jedinú sekundu dokáže odskúšať až 100 možných kombinácií. Ak zložíte vaše heslo z malých písmeniek abecedy o a bude mať dĺžku štyri znaky, poradí si s tým počítač zhruba za 1,5 minúty. Oveľa viac mu dá zabrať osem znakov. Čas na prelomenie hesla sa zvýši na 2,5 hodiny. Berte do úvahy fakt, že kyber zločinec nemusí mať k dispozícii iba jeden počítač. Ak znásobí počet počítačov podieľajúcich sa na prelomení hesla, nebudete v bezpečí. Ani vaše dáta, ani vaše peniaze.

Bezpečné heslo

Ak nechcete prísť o svoje citlivé dáta, pristupujte k zadávaniu svojho hesla nanajvýš zodpovedne. Nepoužívajte žiadne súvislosti, známe slová, kombinácie. Odporúčam voliť minimálne 12 znakov, zo všetkých znakov klávesnice. Špeciálne znaky ako ,, &, :, ?, !, a nevynímajúc. Kombinujte veľké a malé pismená. Pri hesle o dĺžke 12 znakov zložených z písmen, číslic a špeciálnych znakov sa čas prelomenia hesla na bežnom počítači zvýši na 24,5 miliardy rokov! Až takéto heslo vás dokáže ochrániť primerane. V budúcnosti je určite vhodné uvažovať aj o zvýšení počtu znakov.

Záver

Internet sa stáva čoraz viac nebezpečnejším miestom. Stále viac sa odhaľujeme na sociálnych sieťach, čoraz viac objednávame tovar elektronicky. Zadávame svoje citlivé údaje, ako je dátum narodenia, rodné číslo a podobne. Pokiaľ používame heslá, ktoré priamo s nami súvisia, môžeme sa stať obeťou. Často obeťou, ktorá nevie nič o tom, že niekto sa nabúral do jej dát. To je ten lepší prípad. Ten horší konči prázdnym účtom, či inou formou počítačovej kriminality.

Zabezpečujte svoje dáta heslami o dostatočnej dĺžke, meňte svoje heslá pravidelne. Nepoužívajte tie isté heslá na rôznych stránkach. Pokúste sa vyhnúť zapisovaniu sa hesiel do elektronickej formy. Buďte ostražití, nepíšte nikde svoje osobné dáta. Správajte sa na internete ako v banke.

Perlička na záver:  Heslo nbu123 určite nepoužívajte. To už raz prelomené bolo 🙂

Text: Peter

Foto: www.sxc.hu

Leave a Reply