Home / Ostatné / Jesenná únava je tu. Ako na ňu?

Jesenná únava je tu. Ako na ňu?

Leto pomaly odovzdalo kraľovanie jeseni. Za oknami vidieť padajúce lístie a celá príroda sa zahalila do farieb.  Aj napriek tomu, že očiam sa naskytuje krásny pohľad naša duša vníma inak. Jesenná únava pôsobí na každého. Zahmlené rána a studené večery. Vietor, ktorý ohýba konáre stromov. Toto všetko vplýva na každého. Preč sú tie teplé dni a romantické posedenia na terasách. Zrazu prichádzajú stavy depresie a pochmúrnej nálady. Ako s nimi zatočiť?

Nenechajte sa ovládnuť

V prvom rade nenechajte do svojich myšlienok zablúdiť smútok. Nemyslite negatívne. Veď aj na jeseni je veľa pekného. Prechádzky v parkoch a v maľovanej prírode pôsobia ako balzam na dušu. Vyberte sa s rodinou, kamarátkou, či priateľmi na výlet. Spoznajte scenérie krajiny zaliatej jesennými farbami. Vychutnávajte si posledné slnečné lúče plnými dúškami. Načerpáte energiu do ďalších zimných dní. Vedci dokázali, že už 30minútová prechádzka postaví človeka znovu na nohy. Vyskúšajte to. Prekrvte si mozog a nadobunite nové sily.

Jesenný večer plný odpočinku

Viete, čo je na jeseni okrem farieb najkrajšie?  Odpočinok. V letných mesiacoch nie je čas si ho dopriať. Človek je akosi automaticky plný síl a nestíha relaxovať. Dlhé jesenné večery priam k nemu nabádajú. Nie je nič krajšie ako ponoriť sa do vody plnej bubliniek v tomto pochmúrnom počasí.  Alebo si vychutnávať v teple domova horúci čaj s milovanou osobou. Zabaliť sa do deky a len si užívať sladké nič nerobenie. Na toto je jeseň ako stvorená.

Smiech lieči

A v pochmúrnom jesennom počasí platí toto pravidlo viacnásobne. Obklopte sa priateľmi, zavolajte známym. Urobte si stretnutia, na ktoré ste v lete nemali čas. Posedte si spolu nad pohárom vínka a preberte trebárs aj letnú dovolenku. Pozrite si obľúbenú komédiu. Jeseň je síce pochmúrna, ale na stretnutia s priateľmi a veselé posedenia priam stvorená. Chýba vám slnko, svetlo. Smiech a zábava vás doslova rozžiari.

A malé pozitívum na záver. Aj keď  jeseň prináša únavu a depresie je na nej aj niečo krásne. Romantické večery v teple rodinného krbu, neskutočná príroda, farebné lístie. A vôňa teplých gaštanov. Tá jeseni rozhodne patrí. Preto si tú tohtoročnú užite bez únavy a do poslednej bodky. Myslite pozitívne po jeseni a zime, predsa znovu zoberie vládu do svojich rúk jar a slnečné lúče.

Text: Peter

Foto: sxc.hu

Leave a Reply