Home / Zdravie / Vlasy a iné túžby

Vlasy a iné túžby

Vlasy hovoria o človeku skôr, ako prehovorí on. Pružnosťou a leskom prezradia, ako sa stravuje a akú vonkajšiu starostlivosť im venuje, strihom účesu zasa, ako sa pozná, ako vie, čo mu
pristane. Vlasy sú dôležité predovšetkým z hľadiska sociálnej komunikácie. Sú spojené aj s erotickou príťažlivosťou. Väčšinou ľuďom záleží, aby zanechávali dobrý dojem. V dnešnom zrýchlenom svete však akosi zrýchlene prichádzame. Aj o vlasy.

Vyše štyridsať percent mužov vo veku 18-50 rokov má stredný až ťažký typ plešivosti. Strata vlasov je často pociťovaná ako strata vlastnej identity, zníženie atraktívnosti a zvýšenie duševnej zraniteľnosti. Tento nedostatok sa muži snažia kompenzovať inými prednosťami – fúzami, bradou, vypracovaným svalstvom.

Vlas vyrastá z vlasového korienka v aktívnej fáze, ktorá trvá 4-7 rokov, pričom v rastovej fáze je súčasne asi 85% vlasov. Denná strata 50-100 vlasov je ešte v poriadku. Priemerná rýchlosť rastu vlasov je asi 1,2 cm mesačne. Pre vlasy je dôležitá úloha mužského hormónu testosterónu, ktorý ovplyvňuje aj správanie muža, jeho sexualitu, túžbu po moci a agresivitu. Tento hormón sa vplyvom enzýmu (5-alfa-reduktázy) premieňa na vysoko aktívnu formu dihydrotestosterónu (DHT), ktorý poškodzuje vlasové korienky a skracuje aktívnu rastovú fázu vlasov na vrchole a temene hlavy. Ženské hormóny (estrogény) chránia pred vypadávaním vlasov, ale ich vplyv je menej výrazný.

U žien sú vlasové folikuly veľmi citlivé na zmeny hormonálnych hladín v tele. Tehotenstvo a pôrod, ďalej užívanie hormonálnej antikoncepcie či klimaktérium spôsobujú veľké zmeny týchto hladín. Aj ženy však často postihuje dedičné vypadávanie vlasov, pričom rýchlosť vypadávania vlasov sa stupňuje v závislosti na množstve DHT, ktoré ženské telo vyprodukuje. Nevďačná je aj nízka hladina enzýmu aromatázy v tele. Aromatáza je enzým zodpovedný za produkciu ženského pohlavného hormónu estradiol, ktorý tiež zabraňuje tvorbe DHT. U žien zvyčajne dochádza k celkovému preriedeniu vlasov na temene hlavy, plešina je menej častá. Vlasy sa postupne stenčujú a vypadávajú, až cez ne začne presvitať pokožka.

Nič však nie je také tragické, ako na prvý pohľad vyzerá. Veľa sa dá urobiť kvalitnou stravou, pričom je potrebné preferovať stravu čo najmenej upravovanú, prírodnú, surovú – plody, ovocie, zelenina, orechy, semená. Toto je najdôležitejšia vec, ktorú môžeme pre seba urobiť, a nielen kvôli vlasom, samozrejme. Jedlo je dôležité. Veď ak niečo robíme od narodenia až do smrti niekoľkokrát denne, zásadným spôsobom nás to ovplyvňuje. Nemusíme sa všetci hneď stať vitariánmi, veľkú zmenu zaznamenáme už pri pomere surovej a varenej či inak spracovanej stravy 50:50. Ide hlavne o nastolenie jemne zásaditého vnútorného prostredia, čo sa nám bežnou prekyslenou stravou nemôže podariť.

Dôležitá je aj kozmetika, najradšej profesionálna vlasová kozmetika od odborníkov, ktorí vlasom rozumejú. Napríklad vysoko kvalitná vlasová kozmetika firmy Kallos, ktorá je na trhu od roku 1978 a ktorá ponúka to najlepšie pre vlasy v širokej škále produktov a za dobrú cenu. Táto spoločnosť sleduje aktuálne trendy a zabezpečuje stálu kvalitu v oblasti surovín, dizajnu aj služieb. Produkty Kallos cosmetics KJMN sú v rôznych ohľadoch unikátne, sú obohatené o keratín, ktorý dodáva vlasom elasticitu, prirodzenú hebkosť, lesk a silu a o oleje, ktoré ich zvláčňujú. Napríklad o argánový olej, ktorý sa získava zo semien plodov argánových stromov, rastúcich len na juhozápade Maroka. Plody sa zbierajú ručne, bez použitia strojov a olej z nich sa lisuje za studena. Tento olej má veľmi priaznivé účinky, obsahuje rôzne bioaktívne látky, ktoré vlasy rýchlo zregenerujú a posilnia jeho štruktúru.

Túžime mať pekné a zdravo vyzerajúce vlasy, chceme nimi upútať. V rozpakoch si ich obkrúcame okolo prstov, uhládzame za uši, strapatíme, pri problémoch si chytíme čelo a hrabneme do vlasov, to všetko je neverbálna komunikácia. Vlasy často  používame aj ako zbraň pri zvádzaní opačného pohlavia. Vieme, čo urobí s mužom pár kvapiek parfumu alebo aromatického oleja v čerstvo umytých vlasoch ženy, keď sa mu len tak, náhodou, obtrú o líce. Hotové afrodiziakum. Muži v strednom veku však majú často dilemu. Vďaka testosterónu, bez ktorého je sexuálny akt len spojením dvoch slov, im ubúdajú vlasy, bez ktorých si zasa nepripadajú až takí atraktívni (česť výnimkám). Vtedy siahajú po rôznych látkach na povzbudenie potencie a po iných látkach na povzbudenie rastu vlasov a na zlepšenie ich vzhľadu a kvality. Ono si asi treba zvážiť, čo je pre koho dôležitejšie. Alebo navštíviť topsexshop.sk a kúpiť si nejakú mechanickú hračku pre dospelých.

Text: Ľubica

Foto: sxc.hu