Home / Blog / Rozprávka (nielen) o gitare

Rozprávka (nielen) o gitare

K mladým chlapcom v mladej kapele patrí dobrá aparatúra. Aby zvuk dobre znel a nebol skreslený, aby nikde neškrípal. Kvalitná gitara je jednou z podmienok. Po niekoľkých rokoch skúšania na akustickej gitare s kapelou prichádza aj jej elektrická verzia. Väčšinou si však vyžaduje väčší zásah do peňaženky. A ak rodičia nie sú synovej vášni naklonení, alebo len jednoducho momentálne (a najbližšie desiatky rokov) riešia naliehavejšie potreby svojej rodiny, vzniká problém.

Poznám jedného vynaliezavého študenta, ktorý ak niečo chcel a pritom to niečo nebolo nevyhnutnou potrebou pre život, musel do nákupu vložiť presnú polovicu. Týmto ho otec viedol k váženiu si vecí aj práce, ktorá za vecami stojí. Druhú polovicu potom doplatil po častiach, prípadne mu ju rodičia, ak to uznali za vhodné, odpustili. Chlapec chodieval na brigády, z poslednej mu ostalo ešte dvadsaťpäť eur. Zúfalo zatúžil po elektrickej gitare – modrej Ibanez, lenže v obchode ju videl za stopäťdesiat eur. Išiel za otcom, ktorý však zostal vo svojej požiadavke neoblomný.

On napriek tomu skúsil na neho nejaké svoje zbrane, výhovorky sú ich pravé meno. Vysvetlil mu všetky dôvody, prečo gitaru a práve túto potrebuje a prečo ju chce teraz a hneď (že sa jeho dievča volá Inez a že má modré oči, radšej nespomínal). Pokúšal sa mu vysvetliť tiež to, prečo na ňu momentálne nemôže prispieť, dokonca ani tým, čo má, lebo… a pridal hneď niekoľko dôležitých záležitostí, kam tých dvadsaťpäť eur pôjde (kino a kola, aby ste vedeli, otec to však vedieť nemusí). Otec jeho snahe nevenoval pozornosť, čítal si noviny.

Syn si teda sadol k počítaču, že sa pozrie na nejaký internetový obchod s hudobninami, že hádam na tú modrú krásavicu naďabí aj v lepšej cene. Na ehudobniny.sk ju našiel, lacnejšiu však len o trinásť eur. Keď uvidel to telo z lipového dreva, ten jej javorový krk a palisandrový hmatník, prsty sa mu v duchu rozbehli. A hrali. Lenže… Potom zistil, že tam neponúkajú len nové hudobné nástroje, ale i použité. Mali aj lacné gitary, no ani jednu elektrickú, bohužiaľ.

Vtedy mu niečo zišlo na um. Spomenul si, že otec už nejaký čas uvažuje nad predajom auta a kúpou nového. Odkladal to len preto, lebo neveril, že dostane zaň toľko, čo chce. Navyše, nedôveroval tým novodobým hlúpostiam, ako nazýval aj internet. Syn, s prívlastkom vynaliezavý, teda dal auto do ponuky na topuj.sk. Bez otcovho vedomia, zato s neobyčajne rýchlym sledom reakcií kúpychtivých záujemcov.

Na auto moto inzercia bolo rušno a otec sa potešil. Nové auto okamžite odskúšal. Syn mu potom v garáži na novej gitare zahral. Chcete aj poučenie? Nevymenúvajte dôvody, prečo sa niečo nedá, namiesto toho hľadajte spôsoby, ako to pôjde:)

Text: Ľubica

foto: sxc.hu