Home / Nezaradené / Tašky, kabelky a ľudia

Tašky, kabelky a ľudia

Tašky a kabelky sú dôležitým doplnkom človeka. Praktickým aj módnym. Bývajú kožené, koženkové alebo textilné. Stále populárne sú maxi tašky vyrobené z najrozličnejších materiálov, od kože, cez zamat zdobený čipkou, semiš alebo džínsový textil. Žena väčšinou vie oceniť, ak sa jej do kabelky zmestí obrovské množstvo vecí, lebo takmer každá má pocit, že všetky tie veci musí mať stále poruke. Muži radi siahnu po aktovke, ktoré sú tiež veľmi praktické a univerzálne, mladší muži zasa po taške cez plece. Tašky a kabelky sú vďačnou témou. A vďačným darčekom, ak dobre poznáme toho, koho chceme obdarovať.

Úplne prvé kabelky sa zhotovovali z prírodných materiálov ako napríklad z lístia, dreva, neskôr z plátna a kože. Archeológovia našli dobové hieroglyfy, kde sú nakreslení muži s taškami obviazanými okolo pása. Zaujímavé je, že tašky spočiatku nosili výhradne muži. Rozmach kabeliek bol priamo úmerný rozvoju obliekania.

Dnes sa kabelka stala nielen nevyhnutným módnym doplnkom, ale aj našou priateľkou, ktorá nás všade sprevádza. Odnesie všetko. Neodvráva pri tom. Vo svojich útrobách skryje potrebné veci. Aj nejaké tie nepotrebné. Na druhej strane, okoliu kadečo prezradí o svojej majiteľke. Lebo výberom kabelky vyjadrujeme svoj vkus, zmysel pre estetické cítenie a svoju osobnosť. Kabelka komunikuje. Môže aj vykrikovať, ak je nápadná a môže sa pohoršovať, ak je naopak prísne jednoduchá a nenápadná  a v jej okolí sú práve len rozmarné, presladené a vyzdobené kusy. Ale tak je to v poriadku. Nie sme všetci rovnakí. Ľudia a kabelky tiež.

Schopnosť vybrať si vhodný typ kabelky pre určitú príležitosť hovorí o nás jasnou rečou. Prezradí, čo uznávame, čo rešpektujeme, aký máme rozhľad, nadhľad, ako sa poznáme. Kľúčovými kritériami pri výbere vhodnej kabelky je veľkosť postavy, dĺžka trupu, dĺžka dolných končatín, typ, farba, materiál odevu, ktorý máme oblečený, príležitosť (práca, nákupy, prechádzky, biznis, služobná cesta, voľný čas, koníčky) a náš celkový výzor, vrátane individuálnych doplnkov.

Každá žena by mala mať aspoň päť kabeliek. Pracovnú, veľkú, večernú, štýlovú a letnú. Pracovná kabelka nech je stredne veľká, kvalitná, najradšej kožená, v čiernej, hnedej alebo bordovej farbe, s prehľadným vnútorným usporiadaním a bez nápadností, aby bola aktuálna dlhé roky. Veľká maxi taška cez plece sa podobá na tašku do práce, ale je o dosť väčšia. Nosí sa v ruke či na ramene a hodí sa aj na krátke cestovanie či na noc u známych. Táto taška môže byť nápadnejšia, v pestrejšej farbe. Večerná kabelka, či už do ruky alebo na tenkom ramienku, je malý zázrak, ktorý nám nezavadzia na večierku, v divadle či na inej akcii a skryje peniaze, mobil, kľúče aj lesk na pery. Výber farby a tvaru večernej kabelky úzko súvisí s osobnosťou ženy, podlhovastá čierna povie o nás niečo iné ako oranžová kabelková kvetina. Štýlová kabelka je odviazaná večerná kabelka, ktorá nerieši praktickosť. Ona chce zaujať, na party, napríklad. Zaujať kovovým leskom, flitrami, pruhmi a škvrnami zvierat, kamienkami, strapcami… Posledná kategória – letná kabelka je rozmerom väčšia, farbou jasnejšia a materiálom silnejšia taška, ktorá väčšinou nie je vnútri rozdelená na časti. Ponúka len jeden veľký priestor pre všetky veci. Niekedy síce treba loviť kľúče, zapadnuté na jej dne, ale na druhej strane nám v lete pohodlne odnesie uterák, plavky, krém aj fľašu s vodou. A keď počasie nevyjde, dobre poslúži na nákupy.

Kvalitná kabelka je pre modernú ženu nevyhnutnosťou. Bez ohľadu na výšku príjmu je dobré si zadovážiť zopár kvalitných kusov, najlepšie z pravej kože. Lacný a podradný materiál sa po čase aj tak vypomstí, väčšinou vtedy, keď to najmenej očakávame. Dobre vypracovaná značková kabelka vydrží roky. Ako ozajstná priateľka.

Text: Ľubica

Foto: sxc.hu