Home / Návody / Ohrejte sa vianočným punčom

Ohrejte sa vianočným punčom

Priam z každého kúta dýcha pravá Vianočná atmosféra. Koledy počuť na všetkých námestiach. Ale okrem kolied je ešte niečo, čo v terajšej dobe námestia spája. Sú to Vianočné punče. Tie si dopraje asi každý z nás. Posedenie s priateľmi, kolegami, či známymi vymieňame v tomto čase za “stojáka pri stánku “ s horúcim nápojom v ruke.  Ale čo tak dopriať si tento nápoj priamo vo svojom domove? Nemusíte nikam chodiť, zahrejete sa pekne pri rodinnom krbe.

Vedeli ste?

Vedeli ste, že názov punču pochádza z ďalekej Indie? Tam ho volali “Panča”. Ak si toto slovíčko preložíte dostanete “päť”. Áno je to tak. A prečo tento názov? Odpoveď je úplne jednoduchá. V Indii na jeho klasický recept používali päť ingrediencií. Cukor, čaj, vodu, víno a Arak. Arak je vlastne alkohol, v dnešnej dobe ho nahrádzame tradičným rumom. Rôzne koreniny a ovocie, ktoré sa do tohoto nápoja pridávali, mu dodali vôňu a charakteristickú chuť.

Je punč všade rovnaký?

Nie, opak je pravdou. Každá krajina si ho trošku vylepšila. A dokonca ani v jednom meste nenájdete rovnaký punč. Dnes už majú predajcovia rôzne triky na vylepšenie toho svojho. Vo svete je známe, že práve v Rakúsku na Vianočných trhoch dostanete punč s väčším množstvom alkoholu na aký ste zvyknutí. Vo Fínsku zas do tejto lahôdky pridávajú aj biele víno a vodku. A takto by sme mohli pokračovať. Proste “iný kraj, iný mrav.” Ak chcete klasický punč, na ktorý ste naučení a bude presne podľa vašich predstáv, urobte si ho doma. Prevonia vám interiér a dokonale navodí atmosféru Vianoc.

Jednoduchá príprava a nápoj je na svete.

V prvom rade si pripravte dostatočne veľký hrniec. Pamätajte, že punču nie je nikdy dosť. Budete potrebovať 2l červeného vína, 0,5l čierneho čaju, 0,5l rumu, cukor, alebo med, klinčeky, badián, celú škoricu a ovocie. Výber ovocia je na vás. Ale klasické mandarinky, či pomaranče sú najideálnejšie. Samozrejme, nesmiete zabudnúť na hrozienka. Ich sladká chuť sa priam dokonale spojí s príchuťou ingrediencií. Všetko dáme do hrnca a varíme. Potom už len stačí naliať do šálok. Nech sa páči. Papučová kultúra s vianočnou atmosférou sa práve začína.

Text: Monika

Foto: sxc.hu