Home / Ostatné / Zelený čaj – malý zázrak v šálke

Zelený čaj – malý zázrak v šálke

Viete, ktorá farba je symbolom zdravia, prírody, a nádeje? Ak to vašu myseľ zaviedlo ku zelenej, máte pravdu. Zelená je symbolom všetkého pozitívneho, a optimistického. Z vlastnej skúsenosti viem, že kdekoľvek som sa za svoj život ocitla, či už to boli čakárne v salónoch, reštaurácie, alebo nákupné centrá – akákoľvek, čo i len malá ukážka zelenej farby vo mne vyvolala dobrú náladu.

Hovorí sa, že v prírode načerpáte energiu v priebehu pár sekúnd, a ja som konečne pochopila prečo. Všade kam sa pozriete je zelená. Tráva, listy, stromy, a občas aj niektoré vtáky sú sfarbené na zeleno. Zelený čaj si preto túto pozitívnu príchuť zapožičal, a dokonca obohatil o pár výhod pre naše ľudské telo. Číňania na zdravotné účinky tohto malého zázraku nedajú už vyše 4000 rokov dopustiť. A vy sa pýtate prečo?

Tu je zoznam dôvodov, ktoré vás určite potešia, ak práve rozmýšľate nad tým, aký čaj si najbližšie pri čítaní knihy zalejete.

Zelený čaj vám pomôže zbaviť sa zlej nálady – depresie – rôznych psychických neduhov, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, chráni kosti, spomaľuje starnutie, pomáha pri náprave imunity, zabraňuje tvorbe zubného kazu (keďže ničí baktérie v ústnej dutine), ale hlavne má jeden výnimočný účinok, ktorý poteší všetkých chudnúcich obyvateľov sveta: pomáha pri spaľovaní kalórií. Áno, stačí šálka, či dve denne, vaše tuky sa začnú spaľovať rýchlejšie, a vy budete opäť fit.

Ak sa pýtate, v čom spočíva tajomstvo tohto zeleného zázraku, prezradím vám, že je to celé v jeho zložení. Zelený čaj je bohatý na antioxidanty, a spolu s čiernym čajom pochádza z lístkov rastliny Camellia sinensis.

Všetci vieme, že každá minca má dve strany, a ani zelený čaj nie je žiadne neviniatko. Jediným negatívom je však narušenie spánkového režimu, keďže zelený čaj obsahuje kofeín. Napriek tomu, pokiaľ nebudete piť zelený čaj v noci pred spaním, nič vám nehrozí. Vyspíte sa ako bábätko, budete mať skvelú postavu, dobrú náladu, ale hlavne budete zdraví.

Čo tak začať dnešné popoludnie tým, že dáte po výdatnom obede zelenú – zelenému čaju? Vaše telo sa vám určite časom odvďačí.

 Text: Domi

Foto: sxc.hu