Home / Nezaradené / Tádž Mahál – Príbeh o láske

Tádž Mahál – Príbeh o láske

Čo je to láska? Nie, nejde o žiadnu rečnícku otázku, ale o najvyhľadávanejšiu „čo je to?“ otázku roku 2012 v rámci otázok, ktoré Googlu kládli Slováci. Otázne je, či sa k niečomu skutočne aj dopracovali, respektíve či našli, čo hľadali. My však veríme, že áno.

„Láska je všemocná,“ asi takto nejako si to hovoria od nepamäti milióny ľudí. Málokto však mal v rukách moc, silu a v neposlednom rade i imanie, ktoré by mu umožnili preukázať, aké silné city prežíva. Niekoľkým sa to však podarilo a to vo veľkom štýle.

Jedným z nich bol aj mughalský monarcha Šahdžahán. Že vám to nič nehovorí? Čo takto Tádž Mahal?

Ten už určite. A práve Šahdžahán má prsty v jednej z najkrajších love story, aké kedy osud zapísal.

Šahdžahán, tento starý lišiak sa zahľadel do mladej Arjumand Banu, neskôr známej ako Mumtaz Mahal. Po piatich rokoch vzájomného spoznávania sa, si ju ako devätnásťročnú zobral za ženu. Ich city boli skutočné, ako by aj nie, keď splodili dvojciferný počet detí ! Na mladú ženu bol však pravdepodobne vysoký počet pôrodov natoľko vyčerpávajúci, že pri pôrode ich štrnásteho dieťaťa zomrela. Šahdžahán si zaumienil, že na počesť svojej milovanej Mumtaz Mahal postaví memoár z mramoru, ktorý bude navždy pripomínať jeho veľkú lásku, ale súčasne i žiaľ za svojou láskou.

Mnohonásobná mamička zomrela v roku 1631, toho istého roku sa začala stavba tohto veľdiela. Stavba však trvala neskutočných 22 rokov, počas ktorých sa vystriedalo pri práci viac ako 22 000 robotníkov. Vskutku nepredstaviteľné číslo, ale predsa, viete koľko je v Bratislavskom kraji nezamestnaných?– Ak ste tipovali okolo 21 000, tipovali ste správne!

Okrem obrovskej rozlohy areálu, samotnej stavby, vysokých nákladov existovali problémy i s logistikou. Materiál na stavbu bol dovážaný z veľkých vzdialeností, to však nemohlo byť prekážkou pred splnením Šahdžahánovej vízie. Tá sa nakoniec stala realitou. Obdivovaným pamätníkom, že skutočná láska existovala a vždy existovať bude.

A ešte aj dnes, po takmer 360 rokoch od dokončenia tejto indickej ikony, alebo ak chcete symbolu Indie môžeme obdivovať tento svetový skvost na vlastné oči.

História Tádž Mahalu však nebola vždy ružová. Po drancovaniach a snahách „vytĺcť“ a ukradnúť z neho všetko cenné prišiel našťastie rok 1900, počas ktorého sa rozhodlo, že Tádž Mahal sa nielenže zachová a zachráni pred zlodejmi, ale bude zrekonštruovaný.

Tak sa i stalo. Z káčatka sa stala znova prekrásna labuť, ktorá mení svoje farby zmenou pohybu slnečných lúčov a tým aj intenzitou zážitkov z nej. Tádž Mahal dáva viac, ako berie, a to tak pokojne a prirodzene, až je to nezvyčajne upokojujúce. Presvedčte sa o tom s nami v nasledujúcom videu.

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=80a4n3srX-E’]

Tak čo, i vy by ste sa radi presvedčili o láske v zhmotnenej podobe? Ja veru áno – Tádž Mahal, India.

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Text: Erik

Foto: sxc.hu