Home / Nezaradené / Medzinárodný deň žien- oslava krásy a sily

Medzinárodný deň žien- oslava krásy a sily

Odraz slnka v žiarivom oku, ruža v rozkvete, jarný vánok. I takáto je žena. Citlivá, krásna a osviežujúca. Občas vie byť i chladná, odmietavá či drzá. No i tieto vlastnosti sú len jedinečným doplnkom ženy. Tu ide o tie povestné tŕne, ktorými sa žena obrnila, vytvorila si svoj obranný mechanizmus. Celé stáročia sa totiž musela pasovať s podradenosťou a niečo niekomu dokazovať. Musela tvrdo bojovať, mať pevnú vôľu a silu, aby svet uveril, že „studené“ jin nemôže existovať bez teplého jang. Mužská a ženská prirodzenosť sú seberovné a navzájom sa dopĺňajú, tvoria súlad.

8. marec– zaužívaný sviatok žien. Vieme, kedy ženy oslavujú svoj deň, no vieme aj prečo je to tak? Kde má tento oslavný deň korene? Rok 1908, demonštrácia krajčírok v New Yorku. Tisíce žien sa postavilo proti zlým pracovným podmienkam, diskriminácií, detskej práci a snažili sa tiež vybojovať volebné právo. Ženy mali taký úspech, že posledná februárová nedeľa toho roku bola vyhlásená za Národný deň žien.

V roku 1910 nemecká bojovníčka za práva žien Klara Zetkin inšpirovaná udalosťami v New Yorku navrhla na Medzinárodnej ženskej konferencii v Kodani dodať tomuto sviatku medzinárodný rozmer. Až v roku 1975 však 8. marec začal naberať na vážnosti oficiálnym potvrdením OSN.

Aj v Československu bol tento sviatok plne uznaný a rešpektovaný. Žiaľ, už od začiatku sa stal nástrojom politickej propagandy. Práve vtedy vznikla k nemu akási averzia. Len v posledných rokoch sa opäť začína tešiť obľube. Aj keď samotné ženy sú toho názoru, že prejavovanie úcty a lásky by nemalo byť nalinkované a vtesnané do jedného dňa v roku.

Čím teda potešiť? Každej zo žien urobí radosť už len to, keď si opačné pohlavie, či už je to životný partner alebo šéf, aspoň spomenie. Prečo nepotešiť klasikou v podobe ruže alebo karafiátu? Niektorí muži sú zvyknutí rozmaznávať ženy luxusným šperkom a vábivou bielizňou. Týmto darčekom potešia aj svoje oko.

Čo však byť originálny? Viaceré darčekové predajne a online obchody ponúkajú úsmevné darčeky, ktorých účelom je najmä pobaviť. Určite nič nepokazíte romantickou magnetkou s vyznaním lásky, ktorú si ráno 8. marca nájde vaša polovička na chladničke. Pokiaľ ste z tých, čo uprednostňujú tie intímne darčeky, tak vydareným a najmä chutným prekvapením môže byť podprsenka z cukríkov. Ak dostala vami vyvolená žena práve v tento deň nádchu, tak potešia aj vreckovky s motívom eurobankoviek. Máte hektický životný štýl alebo radšej oslavujete večer? Spomaľte, vystreľte šampanské a vypustite srdcia šťastia. Ak si spoločne niečo zaželáte, tak niet pochýb o tom, že sa vám to splní.

Námetov na darčeky je neúrekom, no niekedy je aj menej viac. Skúste sa len nežne zadívať do očí, byť úžasným poslucháčom, objať, prípadne spojiť svoje pery s milovanou osobou.

Medzinárodný deň žien často splýva s Medzinárodným dňom matiek. Netreba však zabúdať, že žena matka si zaslúži špeciálnu úctu a tým aj špeciálny deň.

Prajem všetkým ženám, aby strávili príjemný 8. marec.

 [plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Text: Katarína

Foto: sxc.hu