Home / Technika / Recenzie / Predstavenie: HP Sleekbook 15-B002EV – predvádzací notebook

Predstavenie: HP Sleekbook 15-B002EV – predvádzací notebook

Vybrať si z notebookov v kategórií od 500 do 600 eur je pri súčasnej širokej ponuke pomerne zložité. Výrobcovia sa predháňajú v hľadaní ideálneho kompromisu medzi cenou, výbavou a vzhľadom. Zdá sa však, že jeden výrobca vyčnieva. Páni z HP pochopili, že to, čo človek potrebuje je rýchly, ľahko prenosný notebook s nadpriemerným dizajnom a mušou váhou. Nie, nečítate parametre ultrabooku za 1000 eur, čítate o novinke HP Sleekbook 15-B002EV za polovičnú cenu. HP Sleekbook sa zaraďuje medzi produktovú líniu s názvom HP Pavilion – multimediálne notebooky určené do domácností s maximálne dobrým pomerom cena/výkon. HP Pavilion je vlajková loď HP v multimediálnej triede.

Nie je tomu tak dávno, čo jedinou možnosťou ako patriť do rodiny „štíhlych notebookov“ bola kúpa ultrabooku. S jeho kúpou však nielenže trpela peňaženka, ale aj ušlé zisky výrobcov „obyčajných“ notebookov. Čas našťastie pokročil a „štíhlosť“ postupne prichádza aj do segmentu notebookov. Jedným z prvých výrobcov, ktorý sa pustil do zoštíhľovania a uberania na váhe je HP. Hewlett-Packard prišiel na trh s modelom Sleekbook 15-B002EV.

Vzhľad sa podaril HP takmer na výbornú. Elegantné, matné čierne prevedenie spolu s oblými hranami vyzerá, ako by notebook patril do kategórie o triedu drahších notebookov. Keďže je ale telo vyrobené z lesklého plastu (samozrejme okrem klávesnice), zanecháva nezriedka odtlačky, ale práve lesk ich viditeľnosť nezriedka „maskuje.“

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=IcBs3a_qvZY’]

Konštrukcia Sleekbooku 15, ako to už samotný názov napovedá (sleek = štíhly/ elegantný) je vo svojej triede výnimkou. Výnimkou, ktorá potvrdzuje, že za investované financie získa kupujúci kus kvality. Sleekbook 15-B002EV bojuje svojím štíhlym telom. Telom hrubým iba 2,1 cm sa pomaly ale isto dorovnáva hrúbke ultrabookov. Na šírku má 38,5 cm a výšku 25,8 cm. Jednou z vecí, ktoré bojuje a povedzme si, že veľmi úspešne, je váha. Váži iba 2,1 kg, čím sa zaraďuje ďaleko pred konkurenciu, u ktorej je váha cez 2,5 kg úplným normálom. Optickú mechaniku by ste v tomto notebooku už hľadali márne. Trend ukazuje jasne, že doba optických médií je vytláčaná usb kľúčmi, alebo veľkými externými diskami. Mechanika v tomto notebooku skrátka svoje miesto nemá.

Klávesnica

Notebooky od HP modelovej rady Pavilion s  15,6“ uhlopriečkou displeja obsahujú klávesnicu s radom numerických kláves. Ak by ste chceli využiť tlačidlá F1-F12, je potrebné tradične podržať tlačidlo Fn. Zapustenie klávesnice je priamoúmerné hrúbke notebooku, teda klávesy sú posadené nízko, majú však na dotyk príjemný povrch a príjemné sa na nich píše. Zamrzí však absencia podsvietenia klávesnice, ktorá by hodnotu Sleekbooku 15 značne zvýšila. Za klávesnicou sa nachádza performovaný plast, pod ktorým sa nachádzajú vstavané reproduktory, ktorých zvuková kulisa neurazí. Ostatne ide o reproduktory Altec Lansing, ktoré patria k vyššiemu štandardu.

Pod klávesnicou sa nachádza pomerne veľký touchpad. Ten je vybavený elektronikou Synaptics, zabezpečujúcou presné a rýchle snímanie dotykov. Povrch touchpadu je prekvapivo nie úplne hladký. Nachádza sa tu jemné vrúbkovanie, ktoré je zaujímavé, i keď hladké kĺzanie prstu po touchpade je pre užívateľov prirodzenejšie. Pravé a ľavé mechanické tlačidlá pod dotykovou plochou sú dnes už menej viditeľným javom, čím však mnohých zákazníkov potešia.

Displej

HP osadil lesklý LED displej s uhlopriečkou 15,6“ a rozlíšením 1366 x 768. Tento HD displej ponúka širokú paletu nastavení. Také podsvietenie displeja je možno nastaviť až v 11tich stupňoch. Prioritne je Sleekbook 15 notebookom na využitie v interiéri. V exteriéri, či na priamom slnku je displej prirodzene, aj vzhľadom na lesklú povrchovú úpravu menej čitateľný.

Grafika

Grafická karta NVIDIA GeForce GT630M 1024MB zabezpečí dostatočný výkon na hranie menej náročných hier. Prioritne však u Steelbooku 15 ide o podporu multimédií, čo sa mu aj darí. Podpora DirectX 10.0 a OpenGL 3.1 predznačujú solídny základ. HP Sleekbook 15-B002EV tak bezproblémovo zvláda prehrávanie HD videí, či filmov. Samozrejmosťou je vstavaný HDMI výstup, s pripojením ktorého si môžete užívať FULL HD filmy na externej obrazovke. Pri grafike je po prvýkrát potrebné spomenúť i dodávaný Windows 8, ktorý je vhodným OS pre Sleekbook 15, s rýchlou akceleráciou a plynulými operáciami.

Grafiku doplňuje procesor. Pre Sleekbook 15 ho dodal Intel. Konkrétne ide o Intel Core i3 3217U s taktom na 1,8 GHz. Ide o štvorjadrový /2+2 HT/ procesor vynovenej rady, s dodatkom „U.“ Toto písmenko predstavuje nižšiu spotrebu elektrickej energie, súčasne znižujúc i teplotu samotného procesora. Nie je preto potrebné obávať sa prehrievania.

Tomu prispieva nesmierne tiché chladenie. Ventilátor sa síce točí a chladí, točí sa však v nízkych otáčkach a tak nevydáva takmer žiadny hluk. Skôr, ako by ste počuli hluk z ventilátora, budete počuť občasné „preklepkávanie“ harddisku. Osadený je 500 GB 5400 otáčkový SATA HDD. Z toho je vyčlenených 24 GB ako recovery space.

Rýchlosť Sleekbooku 15 demonštruje až 6GB DDR3 RAM. Jej kapacitu je možné navýšiť až na 8 GB. V cenovej kategórií medzi 500 – 600 eur sa nevyskytuje veľa notebookov, ktoré by disponovali až tak veľkou pamäťou RAM, obyčajne to býva na úrovni 4GB. HP tu tak výrazne získava na konkurenciu.

Energiu Sleekbooku 15 dodáva batéria, ktorej kapacita klesla v záujme úspor na 37,3 Wh. Bežné kancelárske práce na ktoré bol Sleekbook 15 „nasadený“ dokázali vybiť batériu priemerne za 4 hodiny. Pri väčšej záťaži, či pri pozeraní HD filmov však výdrž batérie priamoúmerne klesá a pohybuje sa len niečo nad 2,5 hodinami. To nie je zlé číslo, ale ani najlepšie. V stanovenej cenovej kategórií však patrí k tým lepším.

Súčasťou notebooku je aj web kamera, ktorá vyhotovuje 720p fotografie. Patrí k tým lepším, keďže výrobcovia sa z času na čas utnú a nechutne do notebookov montujú aj web kamery schopné spraviť snímky iba o rozlíšení 640×480. To však našťastie nie je prípad Sleekbooku 15.

HP v balení dodáva tradične 65W nabíjací adaptér, prívodnú šnúru a dokumentáciu. Po kúpe a prvom zapnutí Sleekbooku 15 nájdete predinštalované, zväčša nepotrebné programy od výrobcu, ktoré môže konečný spotrebiteľ bez strachu odinštalovať.

Veľkou devízou je pripojiteľnosť zariadenia. Nechýba tu HDMI, 3,5 mm výstup pre slúchadlá, USB 2.0, USB 3.0 a samozrejme RJ45. Samozrejmosťou je WI-FI (802.11b/g/n), či Bluetooth.

Zhrnutie

HP Sleekbook 15-B002EV je notebookom s krásnym, štíhlym telom a veľmi nízkou váhou. HD displej zabezpečí pohodlné a plynulé využívanie všetkých multimédií. Skvele sa hodí do kancelárie, i do domácnosti. Jeho najväčšou devízou je však cena a podpora už predinštalovaného Windowsu 8, ktorý kupujúci dostane k Sleekbooku 15. 

Vo firme Wega Martin je tento model ponúkaný za cenu 579,60 €, čo je vzhľadom na ponúkané možnosti notebooku mimoriadne zaujímavé.

Objednať sa dá mailom na peter@wega.sk, pre čitateľov PISEM.SK za ešte výhodnejšiu cenu 519 €!

Ak hľadáte poctivého pracanta, ktorého ľahko odnesiete i na dvoch prstoch, pritom nehľadáte herný notebook, Sleekbook 15 od HP je tou najlepšou voľbou.

Za zapožičanie ďakujeme firme Wega Martin.

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Text: Erik

Foto: wega.sk