Home / Nezaradené / Voda, neocenený div sveta?

Voda, neocenený div sveta?

Jednoduché slovo, pod ktorým si väčšina z nás predstaví priezračnú tekutinu. Niektorí si ju môžu predstaviť v tekutej podobe, iní v podobe stále život znepríjemňujúceho snehu či ľadu.  A možno sa nájdu aj osoby, ktoré si predstavia prirodzený kolobeh vody, či oblaky. S vodou môžeme robiť rôzne veci  – piť, umývať sa, oblievať cez Veľkú noc. Na svete sú však ľudia, ktorí idú do celkom iných sfér. Stačí len nápad a fantázia. Ponúkame vám nápady zhmotnené do reálnej podoby, v ktorej hlavnú úlohu hrá… voda.

 

 

1. Experiment za použitia zvuku a vody

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=uENITui5_jU&feature=player_embedded’]

Celý proces je pomerne jednoduchý, voda prechádza cez hadicu, ktorá je v kontakte s reproduktorom. Reproduktor je ovládaný a využiteľný tak, aby bolo možné meniť sínusové vlny a tým „ovládať“ vodu. Celý zábavný experiment je však potrebné zachytiť výkonnejšou kamerou, ktorá dokáže celý krásu experimentu zachytiť, bavte sa!

 

2. Voda za nulovej gravitácie 

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=qTy9NpSLm0I&feature=player_embedded’]

Amerického astronauta NASA Dona Pettita zjavne fascinuje voda, čo dokazuje i v nasledujúcom videu. Jedná sa o zábery z Medzinárodnej vesmírnej stanice na ktorej je nulová gravitácia. Napadá vás niečo? Po vzhliadnutí krásy vody v beztiažovom stave budete ohromení jej krásou.

 

3. Nový, vodný div sveta? 

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=Pb69HENUZs8′]

Nie div sveta, ale v afrických krajinách ležiacich na rovníku dobrý tip na zarobenie si zopár dolárov. O čo ide? Chlapíci, zväčša z Kene sa turistov snažia presvedčiť (a názorne im aj ukázať), že voda, ktorá tečie na severnej zemskej hemisfére netečie rovnako na južnej. Ako to teda funguje? Pri preukázaní „svojej“ pravdy vezmú vodu na rovník a preukážu, že po prilievaní tekutiny do nádoby žiadny vír nevzniká. Po prejdení desiatok metrov na sever, kde sa nachádzajú na severnej hemisfére pridávajú vodu a ukazujú, že sa vytvára vodný vír rotujúci v smere hodinových ručičiek. To isté sa zopakuje aj po prejdení rovníka a dostania sa späť na južnú hemisféru. Experiment sa opakuje, a… vodný vír rotuje tento krát proti smeru hodinových ručičiek! Zázrak?

Pravda je niekde medzi. Cvikom v tom, ako prilievať vodu do nádoby sa dá ovplyvniť i to, ako sa bude vír otáčať. Možno to demonštrovať tým, že africké experimenty sa nie vždy podaria a neúspech domáci vysvetľujú najrôznejšími výhovorkami. Ak vás tento experiment zaujal, a či mu už veríte, alebo nie (i keď niečo na tom je), skúste ísť ku vodovodnému kohútiku a pohybom kohútika skúste meniť rotáciu vodného víru. Funguje?

 

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

 

Text: Erik

Foto: sxc.hu