Home / Nezaradené / Umelé farbivá a konzervanty…Čo skutočne jeme?

Umelé farbivá a konzervanty…Čo skutočne jeme?

Éčka, alebo aditíva. Kto by ich nepoznal? Milióny ton potravín, ktoré prebehnú ročne až ku samotnému spotrebiteľove sú ich plné. Ich cieľom je predĺžiť trvanlivosť, zmeniť vzhľad, ovplyvniť chuť. Napriek tomu, že pár éčok je zdraviu prospešných, sú aj také, ktoré sú zdraviu škodlivé, prípadne predstavujú vážne riziko pre zdravie človeka. Medzi také patria napríklad: E131 – patentná modrá, E154 – hnedá FK, E102 – tartrazin, E132 – indigotin a iné. Pozor napriek tomu, že potraviny ich údajne obsahujú bezpečné množstvá, vo väčších dávkach sú dokonca karcinogénne alebo pôsobia na nervovú sústavu. Najmä u detí sa prejavujúc formou hyperaktivity.

Začiatok farbenia potravín siaha až do času, kedy sa vyrobil margarín. Vo vojnových časoch slúžil ako náhrada masla, dal sa vyrábať vo veľkých množstvách. Spočiatku bol bez chuti a farby. Preto chemici vyvinuli “maslovú žltú” a iní chemici “umelú chuť masla”. (dnes sa pridáva k maslovému popcornu) Neskôr sa zistilo, že maslová žltá je teratogénna – poškodzujúca plod a karcinogénna – vyvolávajúca rakovinu.

Osobitnú kapitolu tvoria syntetická farbivá. Veľmi rýchlo ovládli potravinársky trh. Farby predávajú. Široký výber cukroviniek, množstvo polotovarov, ale dnes už aj syry, údeniny, pekárenské výrobky. Že sa vyrábajú napr. z uhoľného dechtu alebo ropy, to by vás rozhodne prekvapiť nemalo. Ostatne onedlho vás presvedčím, že sú aj “lepšie špecialitky” pridávané do farbív.

Špecialitky:

E120 – Karmín – Košenila

Hovorí vám niečo košenila? Košenila je “čiastočne” prírodné farbivo s označením E120 známe pod pojmom KARMÍN. Ide o extrahované farbivo zo samičiek červca nopálového (podobá sa na plošticu). Hmyz sa zozbiera a okamžite sa suší. Po usušení sa hmyz uvarí a farbivo sa vyzráža síranom hlinitoamónnym. Toto farbivo nájdete často v udeninách.

Sacharín a aspartan

Zmena životného štýlu spôsobila, že sa málo hýbeme. Preto chemici vynašli umelú náhradu cukru – sacharin. Netrvalo príliš dlho a ukázalo sa, že sacharín môže vyvolávať rakovinu močového mechúra, objavuje sa aspartan – pôvodne vyvinutý ako bojová neurovo-toxická látka. Mal ovplyvňovať myslenie nepriateľa a mal byť roznášaný kontaminovanou vodou. Dlho sa zvažovalo, či vôbec aspartan zaradiť do zoznamu  “nášho jedálnička”. Pokusné zvieratá nápadne priberali a mali nábeh na cukrovku.

Dnes aspartan konzumujeme vo viac ako 600 tis potravinách.

Pozor, pre jednu skupinu ľudí sú vhodné – diagnostikovaných diabetikov.

Fosfáty

E339 – fosforečnany sodné, E342 – fosfáty amonné, E343 – fosforečnan horečný, E340- fosforečnany draselné to sú takzvané umelé hnojivá. Dokážu viazať vodu. Takže ich nájdete v syroch, mäse, ale dokonca aj v hlboko zmrazených rybách. Už viete, prečo sa vám ryba na panvici zázračne zmenší? Uvoľní sa z nej množstvo vody, ktoré viazali fosfáty. Záhada je rozlúštená.

Kolové nápoje

Kyselina fosforečná – E338 –  je minerálna kyselina, ktorá dodáva kolovým nápojom šmrnc. Má ostrejšiu chuť, odlišuje kolové nápoje od všetkých ostatných nápojov. Okrem kolových nápojov sa používa aj pri spracovaní ropy a úprave kovov.

Dusitany

E249 – dusitan draselný, E250 – dusitan sodný. Vyhláška stanovuje obsah dusitanov vo vode, ktorá nám tečie z kohútika na 0,5 mg na 1 liter vody. U kojeneckej vody je norma prísnejšia 0,02 mg na 1 liter vody. Pre zaujímavosť údeniny majú normu 150 mg na 1 kg. To je 300 krát viac ako voda z kohútika, 7500 krát viac ako pri kojeneckej vode. Tak čo myslíte, budú párky s prímesou dusitanov tou správnou voľbou pre vaše deti?

Ilustračný obrázok

Mäso je živnou pôdou pre rôzne druhy baktérií. Dusitany mäso konzervujú a dodávajú mu pekný vzhľad. Málokto vie, že smrteľná dávka dusitanov je 2 g. Dusitan pôsobí podobne ako kyanid draselný (cyankáli), spôsobuje smrť udusením. Zaujímavé, však?

Desiatky rokov kritiky a záver? Dusičnany v zelenine, kde sú zároveň antioxidantmi sú veľmi prospešné. Preto sa menej kriticky pozerá aj dusitany v ostatných potravinách.

Éčka v potravinách

Oficiálne stanovisko je, že chemické éčka nespôsobujú problémy so zdravím. Faktom je, že neexistuje výskum, ktorý by skúmal kombináciu pôsobenia týchto látok prijímajúcich sa do organizmu. Druhým faktom je, že všetky chemické éčka sa dajú nahradiť prírodnou cestou. Mnohí výrobcovia to už robia. Nám ostáva iba dúfať, že ich bude čoraz viac. A dovtedy sa dívať na to, čo skutočne jeme.

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

 Text: Peter

Foto: sxc.hu