Home / Nezaradené / Optické klamy vďaka čaru oka

Optické klamy vďaka čaru oka

Oko možno považovať za jeden z najdokonalejších orgánov ľudského tela. Jeho pôvab sa ale nemusí odrážať iba v podobe modrých očí statného blondiaka, či zelených štíhlej čiernovlásky.  Dokonalosť ľudského oka sa odráža v samotnom fakte, že je považované za najdôležitejší zmyslový orgán. Prepojenosť oka s mozgovou kôrou zabezpečuje premietanie obrazu a jeho následné vnímanie. Nie však všetko, čo vidíme je skutočne také, ako vyzerá, prípadne, ako to vidíme my.

Ako jedno slovenské príslovie hovorí: „Viac ver svojim očiam jako ľudským rečiam.

Presvedčte sa o dokonalosti oka a o tom, že i keď zmysel je to priam dokonalý, existujú veci, ktoré ľudské očko dokážu nielen oklamať, ale i potrápiť.

1. Spravte si vlastnú animáciu. Ako na to? Je to jednoduché, je potrebné mať dva papiere, jeden biely s nakresleným vzorom, napríklad vrtuľou, druhý, polopriesvitný s čiernymi pruhmi. Pohybom dosiahnete kúzlo v podobe úchvatnej animácie. Pozrite si priložené video.

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=zdW7PvGZ0uM’]

 

2. Šachová hra. Čo si pod ňou predstaviť? Asi nič dobré, pozrite sa na ilúziu, ktorej kúzlo dokáže zabezpečiť tak jednoduchá vec, akou je tieň.

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=z9Sen1HTu5o’]


 

3. Laser a voda. Pomerne známy to jav, keď sa laserový lúč ,,láme o vodu” a voda, ktorej je umožnené unikať jediným otvorom spätne sústredí lúče.

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=hBQ8fh_Fp04′]

 

4. Ilúzia s obrázkami, asi tak najlepšie popísať nasledujúce video. O čo ide? – To nechám na vás, skúste opísať svoje pocity z nasledujúceho videa. Napoviem, že je to azda najjednoduchšie „kúzlo,“ poľahky vykonateľné i v pohodlí domova.

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=tBNHPk-Lnkk’]

 

Tak, ktorá ilúzia, alebo naopak, skutočnosť vás zaujala? Vyskúšate si to? Napíšte nám, spolu určite natrafíme na ešte väčšie „kúzla.“

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Text: Erik

Foto: sxc.hu