Home / Návody / Ako na kúpu prsteňa s diamantom

Ako na kúpu prsteňa s diamantom

Kupujete zásnubný prsteň alebo chcete prsteň s diamantom ako darček pre vašu vyvolenú? Točí sa vám hlava pri pomyslení na nákup takéhoto šperku? Zdá sa Vám, že o certifikátoch, čistote, karátoch a rezoch neviete vôbec nič? Kúpa toho správneho šperku môže byť pre viacerých veľkým strašidlom. Prečítajte si tohto sprievodcu a uľahčite si tak výber prsteňa snov.

Čo by ste mali vedieť o diamantoch

Jednou zo základných informácií o diamantoch je ich základná hodnotiaca norma, tzv. 4C. Ide o štyri základné kategórie v ktorých klenotníci hodnotia kvalitu diamantu: rez (cut), čistota (clarity), farba (color) a váha v karátoch (carat weight).

Pozrite sa s nami na to, čo tieto údaje vlastne znamenajú:

Rez diamantu nie je to isté ako jeho tvar! Dobre vyrezaný diamant lepšie odráža svetlo – obvykle sa diamant reže s 58 výbrusmi, ktorých pomery sú presne dané tak, aby odrážali čo najviac svetla. Pozrite sa na tento obrázok, aby ste mali predstavu o tom, ako by mal vyzerať ideálny rez diamantu.

 

Ilustračný obrázok

 

Čistota popisuje vnútorné (napr. inklúzia – obsah iného prvku) a vonkajšie (napr. škrabance) charakteristiky diamantu.

Farba diamantu určuje, nakoľko je diamant „biely“. Diamanty sa hodnotia stupnicou D (bezfarebný) až Z (nažltnutý alebo nahnedlý). Belšie diamanty sú drahšie ako tie tmavšie.

Váha v karátoch je považovaná za najobjektívnejšie kritérium. V princípe, čím viac má diamant karátov, tým je vyššia jeho cena.

http://womenslifestyle.ca/media/www/

Okrem týchto 4C existuje vo svete diamantov ešte jedno, piate C a ním sú certifikáty. Diamanty, ktoré ešte neboli zasadené do šperku, hodnotia svetové organizácie ako napríklad GIA (Americký gemologický inštitút) a AGS (Americká gemologická spoločnosť). Mnoho obchodníkov vydáva svoje vlastné certifikáty, ktoré však nemajú takú dôveryhodnosť, ako certifikáty GIA. Na Slovensku sa však nájde niekoľko dobrých firiem, ktoré predávajú diamanty s certifikátmi GIA. Ak sa vám certifikát nezdá byť veľmi dôležitý, prečítajte si 5 dôvodov, prečo si kúpiť certifikovaný diamant:

1. Viete čo kupujete. Ak si kupujete diamant bez certifikátu – na základe čoho viete, že ide o kvalitný diamant? Len na základe toho, čo vám povie predajca, ktorého základnou motiváciou je šperk predať. Navyše, rôzni klenotníci sa v názoroch na jeden a ten istý diamant vôbec nemusia zhodnúť. Certifikát od GIA je uznávaný klenotníkmi po celom svete, táto organizácia je nezisková a jej nestrannosť a presnosť je zaručená. GIA nemá dôvod vám o kvalite diamantu klamať, ona vám ho nechce silou mocou predať.

2. Nekúpite si poškodený diamant. Existujú diamanty, ktoré majú praskliny a niektorí obchodníci tieto praskliny vyplnia, aby mohli takéto nekvalitné diamanty predať. Takéto šperky síce vyzerajú na prvý pohľad pekne, no sú maximálne nekvalitné a ich kúpou veľa stratíte. GIA takéto diamanty vôbec nehodnotí.

3. Nekúpite si syntetický diamant. Áno, existujú aj umelo vyrobené diamanty a v súčasnosti ich priemerní klenotníci vôbec nedokážu rozoznať od tých pravých.

4. Máte presné a zaručené informácie o diamante, ktoré vám nikdy nikto nevezme a nespochybní – GIA je najväčšou svetovou autoritou v oblasti diamantov, drahokamov a perál.

5. Certifikované diamanty sú jednoducho lepšie. Zamyslite sa – ak má klenotník na predaj kvalitný diamant, prečo by nenechal nestrannú a celosvetovú organizáciu, aby mu to potvrdila? Certifikované diamanty majú vyššiu hodnotu a ponúkajú jasný dôkaz o pôvode a kvalite šperku.

Teraz už presne viete, na čo sa pri kúpe diamantu zamerať, aby ste si domov odniesli skutočne kvalitný kúsok. Nebojte sa pýtať a zisťovať čo najviac, kupujete predsa doplnok na celý život.

 

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

 

Text: Reklamný článok

Foto: sperky-a-diamanty.sk