Home / Ostatné / Zaujímavosti / Čo je to ´zmrazenie mozgu´?

Čo je to ´zmrazenie mozgu´?

Intenzívna bolesť, ktorá vás prepadne, keď prirýchlo zjete zmrzlinu (po anglicky sphenopalatine ganglioneuralgia) a zaraďujeme ju medzi migrenózne bolesti hlavy. Bolesť, kedy vám ´mrzne mozog´, tiež nazývaná aj bolesť hlavy zo zmrzliny, prichádza ako úplne prirodzená reakcia tela na chlad. Keď vaše telo cíti chlad, má potrebu uchovať si teplo. Jedna z reakcií, ktorá pri tomto procese nastane je stiahnutie ciev tesne pod kožou. Tým, že tam poklesne prietok krvi, z vnútra sa dostáva menej tepla von a telo si svoju teplotu uchováva.

Rovnaký proces sa odohráva, keď sa vašich pier dotkne niečo skutočne studené a cievy v jazyku sa veľmi rýchlo stiahnu. Keď chlad pominie (pretože zmrzlinu alebo ľadový nápoj prehltnete), cievy sa opäť veľmi rýchlo rozšíria do normálneho stavu.

Táto reakcia je neškodná, ale hlavný (trojklanný) tvárový nerv, ktorý leží blízko jazyka, si toto náhle stiahnutie a roztiahnutie ciev interpretuje ako bolesť. Práve umiestnenie trojklanného nervu spôsobuje bolesť, ktorá vyzerá, akoby vychádzala priamo z čela. Lekári veria, že rovnako chybný výklad reakcie ciev je príčinou intenzívnej bolesti hlavy zvanej migréna.

 [plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Zdroj: howitworksdaily.com

Foto: freedigitalphotos.net