Home / Ostatné / Zaujímavosti / Je kožušina rovnaká ako vlasy?

Je kožušina rovnaká ako vlasy?

Je rozdiel medzi ľudskými vlasmi a zvieracou kožušinou, alebo nie? Vlasy a kožušina sú dve rôzne slová, ktoré pomenúvajú rovnakú vec – tenké proteínovo-keratínové vlákna. Tieto vlákna vyrastajú z folikulov, ktoré nájdete na pokožke takmer všetkých cicavcov – od myší, až po slony. Jediným rozdielom medzi vlasmi a kožušinou (resp. chlpmi) je vlastne typ cicavca o ktorom hovoríme.

Samozrejme, že ľudské vlasy a zvierací kožuch majú určité odlišnosti. Typická zvieracia kožušina (napríklad mačacia) je zložená z veľmi hustých a jemných vláskov. Na ľudskej hlave nájdeme o niečo redší porast z hrubších vlasov. Navyše ľudské vlasy rastú do väčšej dĺžky vďaka unikátnemu cyklusu rastu.

Chĺpky na ramenách a nohách, podobné tým zvieracím, majú niekoľko fáz rastu. V počiatočnej fáze sa vyvíjajú 19 až 26 týždňov, kým dosiahnu ďalšiu fázu, aby nakoniec v poslednej fáze vyrástli. U ľudských vlasov však počiatočná fáza rastu môže trvať od dvoch do šiestich rokov. Folikuly a samotné vlásky sú síce rovnaké, ale naše ľudské gény ich nútia prejsť iným vývojom.

 Text:

Foto: freedigitalphotos.net