Home / Ostatné / Organizácia párty potrebuje pravidlá

Organizácia párty potrebuje pravidlá

Milujete zábavu, snívate po úžasnom a dokonalom večierku? Ako hosť si vychutnávate atmosféru, sem-tam niečo ofrflete, prídete a odídete kedy chcete. No čo ak aj na vás príde rad zorganizovať nejakú akciu? Vraj by ste do toho nikdy nešli? Alebo práve naopak, vždy ste túžili pripraviť niečo vlastné a bez chybičky? Možno sa vám zídu nasledovné rady.

V prvom rade by ste nemali „kašlať“ na harmonogram a zapísať si najdôležitejšie body „párty scenára“. Síce sa hovorí, že zapisovaním na papier nám zakrpatie mozog, no pri organizácií akcie sa naozaj neoplatí skúšať vašu pamäť. Stanovte si zaujímavý termín, rozpošlite pozvánky, sms-ky či pekné maily. Pokiaľ má byť vaša party v nejakom konkrétnom štýle ( 80-roky, Halloween alebo akcia pre deti), tak prispôsobte aj výber miesta. Malo by vám byť vopred jasné, koho chcete pozvať (vytvorte si zoznam hostí). Majú to byť kolegovia z práce, rodinní príslušníci alebo bývalí spolužiaci? Podľa toho si ďalej zistíte o konkrétnych osobách to, čo majú radi. Prispôsobte sa väčšine. Vyberajte program, farebné zladenie, hudbu, tombolu či príhovor, ktoré budú vyhovovať všetkým. Nezanedbateľnou drobnosťou je spýtať sa, aký rozpočet môžete využiť na svoju párty. Podľa toho potom môžete zostať verní obľúbenej Garden party alebo ohúriť hostí luxusom. Od peňažných prostriedkov závisí aj výber jedla a pitia. Mali by ste vedieť, či to bude party s alkoholom alebo bez, či sa bude podávať káva a koľko fliaš je určených na osobu. Ak aj nedisponujete väčšou sumou peňazí, tak vždy je dôležitá čistota, príjemná atmosféra a dobrá nálada. Aby sa akcia „nezvrhla“, stanovte si jasné pravidlá, ktoré by mal každý chápať a dodržiavať. Hostia nemajú radi obmedzenia, ale ak ich upozorníte, že máte prenajatú len sálu a do bazénu nesmú, tak myslím, že to všetci pochopia. Samozrejmosťou by malo byť uľahčenie si svojej práce. Vyberte riad, výzdobu a pomocníkov. Chcete svojím hosťom dopriať atmosféru grilovačky? Nuž nezameniteľnou pomocníčkou vám môže byť grilovacia panvica. Ak si chcete nechať poradiť, tak ideálne sú steakové a grilovacie panvice Tescoma. Chutne pripravené ryby, špíz a steaky určite vaši hostia neodmietnu. Snažte sa využiť všetko, čo môže pomôcť. Nevyužívate indukčnú varnú dosku, pretože hľadáte vhodný indukčný riad? Veľké akcie si vyžadujú veľké rozhodnutia a hlavne využitie všetkého. Preto neváhajte a svojim pomocníkom pripomeňte i to, že vaša kuchyňa má takéto možnosti. Vysmážaniu a duseniu môžu pomôcť keramické panvice. Čím je vaše vybavenie kuchyne bohatšie, tým sa urýchli práca a šetríte čas. Samozrejme, pokiaľ sa oslava koná v priestoroch vášho domu či bytu. Inak môžete zvoliť aj reštauračné služby alebo stravovanie formou švédskych stolov. Najmä ak nie je kuchyňa vašou pravou rukou. Či už je to tak alebo tak, menu vyberajte vy a snažte sa ho priblížiť chuťovým bunkám vašich hostí. Nezabúdajte na špeciálne stravovanie, ako vegetariánske a pod. Výzdoba je tiež pre atmosféru dôležitá. Rovnako ju voľte podľa druhu akcie. Ak nie ste práve kreatívni typ, tak si pozvite na pomoc agentúru. Hostia majú radi aj prekvapenia. Na party „rozlúčka so slobodou“ sa hodí striptérka, no absolútnym fiaskom by bola na večierku pre chirurgov. Hoci tiež záleží od povahy hostí, ako by to zobrali. Ak nie ste si istí, ako hostia zareagujú, tak ich radšej neprovokujte.

Nezabúdajte ani na také detaily, ako je parkovanie, fotografovanie, či prístupnosť hygienického zariadenia. Pri výbere pomocníkov (kuchári, čašníci a pod.) stavte na overených ľudí. Nechcete predsa, aby vašim hosťom zmysli cennosti. Buďte komunikatívni a každému hosťovi sa venujte rovnako, aby niekto nemal pocit, že je tu nazvyš. Držte sa scenára a pokiaľ sa i vyskytne nejaká nepredvídateľná udalosť, tak ju riešte s chladnou hlavou, veď život je predsa o nečakaných zvratoch. Možno i tie viac zatraktívnia ten váš nalinkovaný scenár.

Na záver mi zostáva už iba popriať pevné nervy pri príprave a užite si svoj večierok.

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

 Text: Katarína

Foto: www.sxc.hu

Leave a Reply