Home / Návody / Nedajte sa „opici“

Nedajte sa „opici“

Pokiaľ holdujete odviazaným večierkom a nespútanej zábave, kde tečie alkohol prúdom, tak určite neraz siahnete po rôznych receptoch na odstránenie nepríjemných „poopileckých“ stavov. No ak aj nie ste prívrženci bujarej zábavy, tak možno sa vám sem – tam pritrafí, že neodhadnete svoje hranice a  musíte predychávať nevoľnosť aj niekoľko dní. Telo je otrávené, dehydrované a „zlomené“. Odborníci radia postupovať s hydratáciou pomaly, aby organizmus nebol vystavený ďalšiemu zbytočnému šoku. Pite prevažne minerálky s obsahom nátria, kália, kalcia a pod. Keďže je všeobecne známe, že nám klesne aj hladina cukru, tak môžeme minerálku striedať so sladenými nápojmi a sladkými chuťovkami. Jedným z mnohých trikov je aj vypiť kávu s citrónom alebo (aby sme doplnili soľ) si dáme zavináče, polievku, osolené vajcia. Ubolenú hlavu a jej temeno preberieme studenými obkladmi. Niektorí ostrieľaní „naprávači“ odporúčajú aj „vybíjanie klinu klinom“, čo v praxi znamená dať si niečo alkoholické. Toto sa však odporúča len výnimočne (napr. v podobe vodka plus paradajkový džús, citrón, soľ a korenie). Mládež iste dobre pozná radu, že pred diskotékou alebo plánovaným pitím treba zjesť niečo poriadne mastné. Na žalúdku sa vytvorí akýsi ochranný film, jedlu trvá dlhšie, kým sa spracuje. No ani tu to neprežeňte. Je zaznamenaný prípad, kedy mladík zjedol pred zábavou štyri lyžice masti. Tá mu skutočne alkohol neprepustila. Mladík pil a pil, bol v pohode. No potom sa nevinne potkol, mastný film sa pretrhol, alkohol sa dostal do krvi a mladík sa otrávil. Už to nerozchodil.  I tu platí- všetko s mierou. Chalan to prehnal aj s alkoholom, aj s masťou. Brutálna kombinácia, ktorú zavŕšil jeden nešťastný pád.

Uvarte si mätový alebo rumančekový čaj. Neseďte doma, choďte sa prevetrať a “vyvenčite” svoj žalúdok. Niet nad čerstvý vzduch, ktorý vám pomôže upokojiť nepokojný žalúdok. Za vyskúšanie stojí aj striedanie studenej a teplej sprchy.

Všetky vyššie spomínané rady sú však známe a možno podaktorí k nim pristupujú skepticky. No čo takto vyskúšať niečo iné? Nemusíme zaháňať „poopilecké“ stavy, ale im skúsme naopak predchádzať. Pokiaľ plánujete piť, tak si zájdite do obchodu a nakúpte si zásoby špargle. Jej účinky sú známe už pomerne dlho. Priaznivé pôsobenie na náš organizmus majú najmä aminokyseliny a minerály, ktoré sa nachádzajú v jej v listoch. No len nedávno prišli kórejskí vedci na to, že naše žalúdočné bunky si práve vďaka zloženiu špargle ľahšie poradí s detoxikáciou po alkohole. Vedci však zároveň upozorňujú, že listy sú mierne jedovaté, a preto sa radšej najedzte stoniek alebo rôznych extraktov pripravených z tejto rastliny.

Nuž, najskôr si vychutnajte špargľovú večeru a potom sa zabávajte. No ani špargľa nie je “víla s kúzelnou paličkou”, preto radšej neskúšajte hranice krajnosti.

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Foto: www.sxc.hu

Leave a Reply