Home / Láska, sex, vzťahy / Podobnosť manželov (alebo Ako vajce vajcu)

Podobnosť manželov (alebo Ako vajce vajcu)

Možno sa vám už stalo, že ste zbadali niekoľkoročný manželský pár a pomysleli ste si, aké je to úžasné, že sa našli dvaja tak podobní ľudia. Počuli ste už o tom, že manželia sa na seba začnú po rokoch podobať? Určite áno.

Hoci sa i budete upäto držať pravidla “protiklady sa priťahujú”, tak aj vtedy sa to stane, začne sa proces “prispôsobovania”. Prečo je to tak? Nuž psychológovia tvrdia, že je to tým, ako spoločne prežívate radosť, smútok, ako sa stravujete a pod. No najviac sa za fyzickú premenu podpisuje šťastie. Mohlo by byť zaujímavé pozorovať premenu partnerov typu “Kráska a zviera”. Pri záplave spoločného šťastia by sa z nich odrazu stal dokonale uhladený párik. Dokonca sa stáva, že dotyčnému sa zmení pôvodná farba očí.

Ste s partnerom nejaký ten čas a už ste si všimli ako preberáte jeho slovník, pohyby či názory? Nie je to nič neprirodzené. Aj malé dieťa napodobňuje milované osoby. Tak sa i partneri vedome či nevedome začnú napodobňovať. Profesor Robert Zajonc  si dal tú námahu, že študoval fotografie manželov v priebehu rokov. Tam, kde nastali najväčšie zmeny, si overoval, čo vtedy pár prežil. Dospel k výsledku, že čím je pár spokojnejší a čím dlhšie sú spolu, nuž tak tým viac sa začínajú jeden druhému podobať. Niektorí vedci sa prikláňajú i k tomu, že za premenou stojí aj neustála výmena tých istých telesných tekutín. Vy ste pre partnera jediná a on pre vás. Nepoznáte žiadne iné tekutiny, prispôsobujete sa.

Pri premene nejde len o fyzickú podobu, ale aj o duševnú vyrovnanosť, o prejavovanie názorov, o myslenie. Starší pár určite potvrdí, že už pozná svojho partnera tak dobre, že presne vie, ako zareaguje, čo urobí alebo ako sa cíti. Pritom neraz vôbec nie sú nutné slová.

Zaujímavým zistením je i to, že v páre začne preberať jeden partner od druhého  zdravotné ťažkosti. Ide totiž o zdieľanie podobného životného štýlu, návykov.

Univerzita v Nottinghame vo Veľkej Británií si zobrala na paškál osemtisíc párov vo veku od tridsať do sedemdestiaštyri rokov. Zistili, že ak jeden z partnerov trpel vysokým cholesterolom alebo mal kolísavý krvný tlak, tak po rokoch sa aj u druhého objavili podobné problémy.

Zistenia nás môžu usmerniť v tom, že pri vyberaní partnera je nutné si všímať, ako sa stravuje, aké má hobby a ťažkosti. Trpí vaša partnerka častými depresiami? Nuž, skôr či neskôr nimi budete trpieť asi aj vy. Je veľmi dôležité ktorá strana je silnejšia. No často skôr zvíťazia zápory ako klady. Ale ako sa hovorí “srdcu nerozkážeš”. Tak nech je tá vaša partnerská podoba skôr očarujúca ako šokujúca.

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Foto: www.sxc.hu

Leave a Reply