Home / Ostatné / Ťažkých 27 rokov…

Ťažkých 27 rokov…

Určite si i mnohí z vás pamätajú to, o čom ste pôvodne vy, či vaši rodičia vedieť ani nemali. To, čo Moskva strážila minimálne tak, ako svoj jadrový arzenál. Stalo sa to presne pred dvadsiatimi siedmimi rokmi. Už si spomínate? Černobyľská atómová elektráreň V. I. Lenina, alebo ak chcete Černobyľ je i po takmer troch desiatkach rokov stále strašiakom. Nejedná sa iba o to, že pod sarkofágom, ktorý bol postavený na jeseň roku 1986 sa stále ukrýva viac ako 100 kilogramov rádioaktívneho materiálu, ale hlavne to, že dôsledky černobyľskej katastrofy postihujú už druhú generáciu ľudí. A nielen tých, ktorí prežili celý život v jej blízkosti, ale i tých, ktorých rádioaktívny mrak zastihol najviac. Jadrová katastrofa, ktorá nemá v dejinách obdobu. Mnoho prívlastkov, mnoho príbehov, často však len prerozprávaných, pomyslíte si.

Objavili sme pre vás ale skutočný klenot, ktorý by ste nemali prehliadnuť – kniha Modlitba za Černobyl od Světlany Aleksijevičovej. Kniha nehovorí pre niekoho nudné fakty, práve naopak, mapuje životy a trápenia ľudí. Světlana, ako novinárka cestovala niekoľko rokov a zbierala materiál od ľudí rôzneho veku, zamestnania, názorov.

Doposiaľ bolo nakrútených aj mnoho dokumentov mapujúcich deň D, ako aj mesiace po 26.4.1986. Či už sa jednalo o mapovanie odstraňovania katastrofy, alebo poukázanie na ukrutne ťažké životy tých, ktorí boli ožiarení, azda nič nedokáže opísať, ako vážne to v skutočnosti bolo.

 

Pri príležitosti tohto nešťastného výročia, vám prinášame tipy na dokumenty, ktoré by ste nemali prehliadnuť a možno sa prostredníctvom nich dozvedieť kúsok viac.

 

Jednoducho, pekne vysvetlené spracovanie českej súkromnej televízie:

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=cmLECGf9fE8′]

 

Exkurzia do zamorenej oblasti českými nadšencami:

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=X_OqgO0Qesc’]

 

Černobyľ a sovietska cenzúra

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=v62cofNhBf8′]

 

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Text: Erik

Foto: sxc.hu

Leave a Reply