Home / Láska, sex, vzťahy / Láska k rovnakému pohlaviu

Láska k rovnakému pohlaviu

Roky viedli vedci medzi sebou dišputy, či je orientácia na rovnaké pohlavie genetická alebo naučená. Aj vám sa zdá nezmyselná príťažlivosť medzi rovnakým pohlavím? Z evolučného hľadiska totiž nemá žiaden význam. Ide predsa o zachovanie rodu, nie? Mohlo by sa zdať, že človek už naozaj neviem, čo od samopaše. Nie je to však celkom len záležitosť ľudského pokolenia. S podivnou náklonnosťou k jednému pohlaviu sa stretávame aj u zvierat. Napríklad taká samička albatrosa si hľadá druhú samičku, pretože má väčšiu šancu vyviesť mláďatá, ako keby zostala sama. No a taký homosexuálny párik samčekov labute čiernej vie vystavať pevnejšie hniezdo proti predátorom. Otázkou potom zostáva na čo im to hniezdo je, keď v takomto páre nemôžu zahniezdiť. Ako z uvedeného vyplýva, tak taká jednopohlavná orientácia má v prírode istý význam. Stále však nevieme celkom presne vysvetliť, kde sa takáto „zvrátenosť“ v prírode berie.

Najnovšie výskumy sa prikláňajú k tomu, že naša orientácia sa formuje už v matkinom lone. Ak sa napríklad v okolí embrya objaví vyššia koncentrácia mužského hormónu testosterénu a nakoniec sa narodí dievčatko, navonok celkom „normálne“, tak v jeho mozgu táto skutočnosť zanechá stopu. Prirodzené by malo byť, že plod je chránený a testosterón ani gény sa k plodu nedostanú. Občas však nastane skrat. Opačným prípadom môže byť i to, že matkine pôsobenie na testosterón sa prenesie na plod chlapčeka. Dá sa teda povedať, že jednoznačný „gén homosexuality“ neexistuje. Ide len o rad náhodných udalostí. Je teda skutočne homosexuálne správanie vrodené?

Jednou z nekonečných kontroverzných otázok je aj otázka adopcie dieťaťa homosexuálnym párom. Vedecké i spoločenské názory sa rozchádzajú. Americká pediatrická akadémia prehlasuje, že medzi výchovou u heterosexuálnych a homosexuálnych rodičov nie je žiaden rozdiel. Protestuje im však Texaská univerzita, ktorá tvrdí, že deti vychovávané homosexuálmi majú v dospelosti väčšie psychické ťažkosti. Ale nie je striktne negatívne stanovisko Texasu náhodou poznačené aj tým, že ide o miesto, kde je homosexualita už roky tvrdo odmietaná?

Nech už beriete jednopohlavné páry akokoľvek, tak skôr, ako ich začneme odsudzovať, skúsme si spomenúť na výsledky vedeckého skúmania, že za to možno ani nemôžu. Čo ak nastal skrat, keď boli ešte neviniatkami v maminom lone?

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Foto: www.sxc.hu

Leave a Reply