Home / Ostatné / Zaujímavosti / Božská vynálezkyňa GPS

Božská vynálezkyňa GPS

Hedy Lamarrová, meno, ktoré určite nie je vo filmovom svete neznáme. Patrí rakúsko-americkej herečke, ktorá šokovala divákov i kritikov v 30. rokoch minulého storočia. Tí boli zvyknutí na poslušnosť a cudnosť zo strany ženy, ale táto herečka si dovolila ukázať  úplne všetko zo svojho dokonalého tela a navyše, ako prvá žena, znázornila v nepornografickom filme orgazmus.
Netreba pochybovať, aký rozruch tým spôsobila. Preslávila sa najmä vďaka filmu českého režiséra Gustava Machatého vo filme Extáza z roku 1933. Dostala sa na vrchol a podaktorí by si možno mysleli, že prepadla alkoholu, drogám a sexuálnym radovánkam. No táto žena nevynikala iba fyzickou krásou. Pozorne počúvala odborníkov z oblasti vedy a generálov, po večeroch počítala zložité elektrotechnické úlohy. Vďaka manželstvu s nacistom a priemyselníkom Friedrichom Mandlom sa dostala do dobrej spoločnosti. Život v Nemecku sa jej však sprotivil a utiekla do USA. Podľa jej slov tu bol život pre ženu, ktorá chce preraziť v biznise, vede alebo politike, oveľa ľahší. Už počas cesty loďou spoznala hollywoodskeho režiséra Lousa B. Mayera a podpísala s ním kontrakt. Vo vedeckých kruhoch si vyslúžila uznanie kvôli spolupráci na vynájdení komunikačnej technológie pomocou rýchleho striedania vlnových dĺžok. Toto neskôr využívali satelitné navigačné systémy GPS, ale i Bluetooth a Wifi. Bolo to počas 2. svetovej vojny, keď priviedla spolu so skupinkou vedcov na svet rádiotechnický systém a prijímač na rôzne vlnové dĺžky. Ich patent sa počas vojny nevyužil, no neskôr sa po ňom len tak zaprášilo. Lamarrová chcela svoj vynález pôvodne využiť pri vývoji riaditeľných torpéd, no nakoniec sa uchytil trocha v inej sfére. Herečka za tak prevratný objav, ktorý znamenal obrovský posun vpred, nevidela ani dolár. Tri roky pred smrťou získala, ako jediná herečka, čestné uznanie za rozvoj v oblasti elekrotechniky. Za autora GPS sa považuje americký vedec a vynálezca Roger L. Easton.

I tu platí, že nesúďme človeka podľa obalu. Odvážna herečka s božským telom mala v hlave naozaj veľké myšlienky a dokázala, že i ženy môžu zmeniť svet. Tí, ktorí sa na ňu pozerali, ako na ženu ľahko prístupnú, museli uveriť, že je to žena, ktorá bola donútená sa takýmto štýlom prezentovať, aby sa dostala k tomu, čo ju naozaj napĺňalo a vystihovalo. Smutné však zostáva, že v čase jej pôsobenia sa zásluhy za objavy pripisovali najmä mužom. No ona sama určite ani len netušila, akým veľkým prínosom je jej objav pre budúce generácie.

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=7PBJdWgPxyw’]

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Foto: www.sxc.hu

Leave a Reply