Home / Nezaradené / Na čom sa vozí americký prezident?

Na čom sa vozí americký prezident?

Nie je žiadnym tajomstvom, že o hlavu Spojených štátov je dobre postarané. Nehovoríme však iba o jeho ochranke, ale v nasledujúcom prípade o jeho limuzíne, ktorú by sa v pokoji dalo nazvať aj tankom. Okrem limuzíny má k dispozícií preslávené lietadlo Air Force One, ako aj vrtuľník Marine One.

Cadillac One je oficiálnou limuzínou amerického prezidenta. Má dĺžku 5,5 metra a je samozrejme opancierovaná. Opancierovanie je na vyššej úrovni, ako to býva v špeciálnych vyhotoveniach zväčša ruských ropných magnátov. V prípade Cadillacu One sa jedná o kombináciu titánu, ocele, hliníka a dokonca keramiky, čo má zabezpečiť schopnosť odolať zásahu laserom navádzaných rakiet. Váha tohto korábu je úctyhodných 8 ton.

 

Má výkon okolo 600 koní, ktorý je možno krátkodobo zvýšiť až na výkon 1 000 (!) koní. Na porovnanie – výkon 1 000 koní s maximálnou rýchlosťou okolo 400 km/h dosahuje Bugatti Veyron s cenovkou 1 milión eur.

Ak by vás zaujímala spotreba Cadillacu One, tá je skutočne „prezidentská“ – skromných 30 litrov na 100 km.

Ak by vás zaujímali nejaké špeciálne veci ako v prípade agenta 007, niečo by sa predsa len našlo. Cadillac One je vybavený kamerami na nočné videnie či slzným plynom! Vecou, ktorá bola dlho tabu je prítomnosť krvných konzerv s krvnou skupinou, akú má prezident USA, čím táto limuzína a tank súčasne predstavuje aj pojazdnú sanitku. Cena nie je nijako prehnaná, pohybuje sa na úrovni viac ako 300 000 eur.

Máte chuť sa zviesť? Tú mať môžete, do Cadillacu One sa však dostanete jedine ako prezident USA alebo prezident Ruskej federácie.

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Text: Erik

Foto: freedigitalphotos.net

 

Leave a Reply