Home / Nezaradené / Aké ovocie v tomto období?

Aké ovocie v tomto období?

Žijeme v príjemnom, miernom pásme, v ktorom sa darí mnohým druhom ovocia. Často ale siahame po ovocí z druhého konca sveta, na ktoré naše telo nie je naučené, čo nám môže dať negatívne najavo. Ako by povedali staré mamy: „jedzte to, čo sa tu urodí, jedzte to, čo sa tu vypestuje!“ A pravda je to v skutku veľká. Nie je nad doma, v sade, či u susedov 🙂 vypestované ovocie, ktoré je veľakrát bohatšie na vitamíny, ako drahé ovocie z dovozu.

Jahody, čučoriedky, maliny – sezóna jahôd je v plnom prúde, niet preto načo čakať a poobzerať sa po pestovateľovi jahôd vo vašom okolí, ku ktorému by ste si mohli ísť nazbierať množstvo, ktoré skonzumujete a ktoré si sami vyberiete. Rozdiel v chuti medzi “hypermarketovými” jahodami a tými vypestovanými na našom území je obrovský! Jahody dokonca obsahujú kyselinu elagovú, ktorá má dokázané antikarcinogénne účinky. Ak jahody nestihnete, fajn náhradou, napríklad na raňajky sú džemy s vysokým podielom tohto ovocia.

Ilustračný obrázok

Ríbezle – či už biele, čierne alebo červené, chutia azda každému. Nielen chuťou, ale aj obsahom vitamínov A a B zabezpečia dostatočnú dennú dávku zdravia. Sú vynikajúce na výrobu džemov, skvele sa hodia aj na prípravu jednoduchých bublanín.

Ilustračný obrázok

Brusnice – známe aj ako „bojovníčky“ proti chorobám močových ciest, využívajú farmaceutické koncerny priam na výbornú. Netreba ale kupovať drahé tabletky, stačí hrsť týchto rubínovočervených bobúl a problémy by mali ustupovať! Brusnice obsahujú vysoký podiel vlákniny ako aj vitamínu C, ich liečiteľské účinky sú tak naozaj obrovské.

Ilustračný obrázok

Marhule – ich sezóna ešte len príde, povedzme si však, že za úrodný „marhuľový rok“ možno pokladať ten minulý. U pestovateľov sa často hovorí, že taký rok prichádza každé dva-tri roky, uvidíme, ako teda ako tomu bude túto sezónu, dúfajme že podobne! Keďže marhule obsahujú betakarotén a vitamín A, nemali by chýbať v žiadnom jedálničku. Nezanedbateľné sú ich antioxidačné účinky, ako aj zníženie prevdepodobnosti vzniku rakoviny hrubého čreva. Sušené chutia minimálne tak skvele, ako čerstvé, pre tých, ktorí ale držia diétu treba poznamenať, že obsahujú vyšší podiel cukru!

Ilustračný obrázok

Ak druhy ovocia máte radi? Uprednostňujete viac ovocie slovenské, alebo skôr zahraničné? Napíšte nám, radi si prečítame, čo preferujete v jedálničku.

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Text: Erik

Foto: sxc.hu

Leave a Reply