Home / Ostatné / Čo v lete “pod zub”?

Čo v lete “pod zub”?

Možno sa vám zdá, že v horúcich letných dňoch vôbec nepociťujete hlad. Pod vplyvom neznesiteľných horúčav nie je vyčerpané iba telo, ale aj žalúdok. Organizmus si nepotrebuje vytvárať teplo ako v zime, a preto nie sú potrebné jedlá s vysokou energetickou hodnotou. Heslom letného stravovania je ľahkosť a pestrosť. Jedlá by mali byť ľahko stráviteľné, nízkoenergetické a nie jednotvárne. Jesť by sa mali malé porcie v častejších dávkach s pravidelnými odstupmi. Obmedzte stravu bohatú na tuky, lahôdky a cukrárenské výrobky. Aj keď vás určite láka zmrzlina, odolajte. Rovnako sa vyvarujte aj sladeným, miešaným a alkoholickým nápojom. Pozor si dávajte tiež na jedlá, ktoré sa rýchlo kazia. Predovšetkým ide o mäso, vajcia a mlieko. V lete sa odporúčajú konzumovať najmä celozrnné alebo nízkotučné mliečne výrobky, hydina, zemiaky, strukoviny, rastlinné tuky (orechy, obilné klíčky) a vo veľkej miere zelenina, ovocie a rôzne šaláty, ktoré osviežia a zbytočne nezaťažia žalúdok. Ovocie a zelenina sú zdrojom vlákniny, ktorá pomáha rýchlejšiemu opusteniu potravy z čriev, ale aj antioxidantov, ktoré sa pri opaľovaní rýchlo strácajú z tela. Doplníte ich napríklad cez marhule, čierne ríbezle, jahody, citrusové ovocie, kiwi, maliny alebo černice. Čo sa týka zeleniny, tak bohaté nálezisko antioxidantov nájdete v paprike, karfiole, mrkve, kele, kalerábe či paradajkách. Ku hlavnému jedlu sa neodporúčajú tradičné prílohy, ale tiež varená alebo surová zelenina. Pri príprave jedál by sme mali uprednostňovať varenie, dusenie a pečenie. V lete sú pre telo dôležité vitamíny a to najmä A, C a E, ktoré okrem iného chránia pokožku pred negatívnym UV žiarením a taktiež sú účinnými zdrojmi prirodzených antioxidantov. Zdrojom vitamínu C sú šípky, čierne a červené ríbezle, papája, pomaranč, citrón či uhorka, cesnak, mrkva a redkvička. Vitamín E sa nachádza v pšenici, orechoch, semenách, zelenej listovej zelenine, rastlinnom a rybom oleji. Takže v horúčavách si nasevírujte jedlá s obsahom týchto surovín. Potravu “spláchnite” nápojmi ako pitná alebo minerálna voda či riedené ovocné šťavy. V horúcich letných dňoch sa rovnako odporúčajú piť bylinkové a nesladené ovocné čaje. Leto je obdobím, kedy ležíme na slniečku pri vode alebo sedíme na terase. Je to čas oddychu a ničnerobenia, preto tomu prispôsobte svoju stravu, ktorá nemá viesť k pocitom plnosti. Stačí len počúvať a sledovať svoje telo.

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Foto: www.sxc.hu

Leave a Reply