Home / Ostatné / 100. ročník Tour de France, čo prinesie?

100. ročník Tour de France, čo prinesie?

Cestná cyklistická sezóna sa dostáva na svoj vrchol, ktorému dominujú legendárne preteky Tour de France (TdF). Oči celého sveta sa každoročne upierajú na (nielen) francúzske cesty, na ktorých bojujú najlepší cyklisti sveta. Nosiť žltý dres vedúceho pretekára je už zaužívanou tradíciou, žltá je skrátka farbou TdF. Každý ročník je špecifický, v posledných rokoch hlavne náročnosťou, reliéfom a dĺžkou etáp. Nasledujúci ročník ale bude ten „naj“ z viacerých dôvodov, prečo?

Keďže ide o jubilejný, 100. ročník, závod musí byť taký, aký doteraz nebol! To potvrdzuje štart pretekov na ostrove Korzika, kam zavíta TdF vôbec po prvýkrát. Trasa s dĺžkou 3 360 kilometrov bude tradične lemovať zaujímavé mestá, najslávnejšie a najťažšie kopce, bude viesť okolo historických pamiatok, na ktoré sú Francúzi právom hrdí a ktoré radi ukazujú svetu.

TdF je skvelým dôvodom (pre pracujúcich výhovorkou) užiť si leto, zabaviť sa a zažiť tento kolotoč na vlastnej koži. Ak i vy máte chuť zúčastniť sa a povzbudiť cyklistov, môžete tak spraviť počas troch týždňov, od 29. júna, do 21. júla, kde na preslávenom parížskom bulvári Champs- Élysées bude TdF končiť. Počas 21 etáp, s najdlhšou, 242 km dlhou etapou zo Givors do Mont Ventoux môžete podporiť aj dvoch slovenských cyklistov. Držiteľa zeleného dresu z TdF 2012, Petra Sagana, ako aj Petra Velitsa, horúceho adepta na prvú „15tku“ v tohtoročnom, jubilejnom ročníku. Neostáva nám nič iné, ako slovenským chalanom na dvoch kolesách fandiť a vopred im popriať veľa zdravia a síl do nasledujúcich týždňov, počas ktorých budú reprezentovať našu malú krajinu s dvojkrížom na prsiach!

 

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=-P8WcPjMMv8′]

 

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

 

Text: Erik

Foto: freedigitalphotos.net

 

 

 

Leave a Reply