Home / Ostatné / Talianske cestoviny, aké si vybrať?

Talianske cestoviny, aké si vybrať?

Ak sa povedia cestoviny, každému ako prvé napadne Taliansko, a veru oprávnene! Každý z regiónov a viac ako 100 provincií má vlastné špeciality, z ktorých drvivá väčšina má cestovinový základ. Samotných cestovín poznáme obrovské množstvo, vyznať sa v nich a správne ich pomenovať však už býva problém. Taktiež spôsoby ich prípravy sa rôznia a nie je problémom ich prípravu nezvládnuť, čo sa môže skončiť až ich vyhodením. Aby sme tomu predišli, povedzme si, na aké tri základné druhy talianske cestoviny delíme.

 

PASTA FRESCA – sú čerstvé, zväčša doma vyrobené cestoviny zo pšeničnej múky, vajec, vody, neraz s kvapkou bieleho vína. Cestoviny bývajú hladké, ale môžu byť aj tvarované, ktoré sa často plnia rôznych náplňami, či už sladkými alebo slanými. Na Slovensku sú väčšine ľudí známe ako ,,tortellini.“

 

PASTA SECCA – ich základ tvorí tvrdá pšeničná krupica a voda. Pri dlhšom varení sa nerozvaria, najlepšie sú ale polotvrdé – „al dente.“ Môžu byť rôznych tvarov a dĺžok. Patria sem linguine, tagliatelle, či penne alebo farfale.

 

PASTA COLORATA – alebo farebné cestoviny, ktorým farbu pridáva zelenina. Môže ísť o cviklu, paradajkový pretlak, či v Taliansku obľúbený špenát. Zaujímavá farba sa dá „vyčarovať“ aj pridaním rôznych korení, ktoré nielen zafarbia vzhľad, ako aj chuť!

 

Ktoré z cestovín obľubujete vy? Máte radi tradičné, slovenské cestoviny, alebo dávate prednosť stredomorskej kuchyni s rôznorodosťou príprav cestovín?

 

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

 

Text: Erik

Foto: freedigitalphotos.net

 

Leave a Reply