Home / Ostatné / Preč s ním!

Preč s ním!

Obdobie, počas ktorého nie sú výlety do lesov, či parkov ničím výnimočným je špecifické jedným neželaným parazitom – kliešťom. Tieto nenávidené tvory nie sú rozšírené iba v južných oblastiach Slovenska, ale bez problémov je možné ich „chytiť“ aj v nižších polohách Tatier. Ľudia sú často neuvedomelí a myslia si, že nebezpečenstvo im nehrozí, opak je však pravdou. Napríklad predpokladať,  že kliešťa nie je možné chytiť doma, pri opaľovaní sa na tráve je tiež iba zbožným prianím mnohých z nás.

Trikov, rád a techník, ako sa tohto parazita zbaviť už bolo vyrieknutých neúrekom. Rady sa ale rôznili, až sme dospeli do štádia, keď nevieme, čo je správne. Poďme sa teda pozrieť na správne techniky zbavenia sa kliešťa.

Najbezpečnejším spôsobom, ako kliešťa vybrať je jeho uchopenie buď pinzetou, alebo malými kliešťami. Uchopíme ho za hlavičku, čo možno najbližšie pri koži a jeden alebo dvakrát sa ho snažíme pootočiť do ktorejkoľvek strany. Dôležité je, aby bol v pinzete, alebo kliešťach kolmo na kožu. Tým dosiahnete v prvom rade odstránenie prvej „bariéry,“ ktorou je ako keby betón, alebo lepidlo, ktorým je ku koži prilepený. Následne, jeho „odsktrutkovaním“ a potiahnutím celého tela smerom von docielime jeho vytiahnutie.

Často sa ale stane, že kliešť drží veľmi napevno a odstránime iba jeho malú časť, bez hlavy, alebo „chobôtika.“ V takom prípade ranu vydezinfikujeme a snažíme sa dezinfikovanou, resp. vysterilizovanou ihlou dostať chobôtik von. Tento „zákrok” je nepríjemný, bolestivý, ale je nevyhnutný. Ak zanedbáme jeho vytiahnutie, môže sa okolo neho vytvoriť hrčka, cez ktorú sa k jeho vybraniu dostanete neskôr už veľmi ťažko. Ak ste to ale nedokázali svojpomocne, vyhľadajte odbornú pomoc!

 

Zhrnutie a rady na nezaplatenie:

 

1. Kliešťa sa najprv snažte točiť, až potom ťahať!

2. Na vyberanie kliešťov dnes existujú rôzne kliešte, háčiky, slučky, zjednodušte si nimi túto nepríjemnú činnosť!

3. Kliešťa nenatierajte žiadnym olejom, mastičkami, krémami! Takéto „zlepšováky“ nespravia žiadnu službu, práve naopak, upchajú kliešťovi dýchacie ústrojenstvo, čím sa zvyšuje riziko prenosu chorôb do tela človeka.

4. Vždy sa snažte vybrať kliešťa naraz a celého. Opatrnosť a trpezlivosť je preto na mieste. V prípade, že chobôtik zostane v koži, snažte sa ho vybrať, inak sa čoskoro rana zapáli a môže spôsobiť nepríjemnosti! Ak si neviete rady, vyhľadajte lekársku pomoc.

 

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

 

Text: Erik

Foto: sxc.hu

 

Leave a Reply