Home / Ostatné / Aktivity s vaším psím miláčikom

Aktivity s vaším psím miláčikom

So svojím psíkom nemusíte chodiť iba na tradičné prechádzky, ktoré sú nutné na jeho “vyvenčenie”. Ak ste aktívnejší typ, zaiste by mal byť aktívny aj váš štvornohý priateľ. Podľa rasy psa môžete voliť rôzne viac či  menej náročné aktivity. Myslíte si, že športovou aktivitou sú iba psie záprahy, ktoré však nie je možné v horúcom lete realizovať? Omyl.

Jednoduché aktivity, ktoré sa neuskutočňujú súťažne sú dogwalking a doghiking.

Dogwalking sú prechádzky v prírode a doghiking v horskom teréne bez pravidiel a povinnej výbavy. Ide o relaxačnú aktivitu a vytvorenie pevnejšieho puta medzi „pánom“ a psom. Športové aktivity so psom, ktorým sa môžete venovať aj súťažne sú napríklad dogtrekking. Je to horská turistika so psom. Neraz ide o niekoľkodňové pochody s povinnou výbavou. Rozdeľuje sa do 3 kategórií: LONG, kde trasa ma cca 100 km, ďalej MIDI s dĺžkou trasy do 40 km a MINI do 20 km. Pes a psovod musia byť spojení ťažnou šnúrou a niesť povinnú výstroj, ktorú určí usporiadateľ pretekov v závislosti od dĺžky trasy. Tempo sa volí podľa vlastnej kondície a kondície psa. Taktiež sa môžu uskutočniť nočné pochody za svetla čelovky. Ďalšou veľmi podobnou aktivitou je canicross. Pri ňom ide však o terénny beh po prírodných cestách. Psovod a pes sú opäť spojení ťažnou šnúrou, pričom pes pomáha psovodovi prekonať ťažšie úseky terénu. Náročným športom je bikejoring, pretože si vyžaduje dokonalú súhru a bezvýhradnú poslušnosť psa. Ide o pohyb psovoda na bicykli a psa, ktorý beží popri ňom. Taktiež sú spolu spojení ťažným lanom.

Okrem postroja a vôdzky nezabudnite pre svojho psíka zobrať vysokohodnotné krmivo a predovšetkým dostatok vody. Na celodenný výlet počas horúcich dní sa vyžaduje aj 6 litrov vody. Dobré je mať po ruke aj lekárničku, ktorú kúpite v pet-shope, keby došlo k úrazu vášho miláčika. Pri pohybe v prírode ho chráňte aj pred kliešťami. Vhodné sú na to spreje alebo špeciálne obojky. Pri pohybe za šera alebo v noci je výbornou pomôckou tzv. pet-blicker. Je to malé zariadenie, ktoré sa pripevní na obojok a po zapnutí bliká tak intenzívne, že svetlo je vidieť až do vzdialenosti viac ako kilometer, a tak máte „chlpáča“ pod lepším dohľadom. V prípade súťaží však nie je dovolený voľný pohyb psov.

Ak sú pre vás a vášho psíka uvedené aktivity príliš náročné, čo tak nechať sa nahovoriť na dog-dancing? Ten je vhodný aj pre malé plemená. Ide o vykonávanie rôznych cvikov poslušnosti podľa rytmu hudby, ktoré sú doplnené, v závislosti od štýlu tanca, o rôzne zaujímavé prvky a figúry.

Nech už sa rozhodnete pre akúkoľvek aktivitu, prajeme vám veľa krásnych spoločných chvíľ.

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Foto: www.sxc.hu

Leave a Reply