Home / Blog / PR články / Sivý zákal – ničiteľ zdravých očí

Sivý zákal – ničiteľ zdravých očí

Sivý zákal, šedý zákal alebo aj katarakta. Toto všetko sú synonymá v súčasnosti z jedného z najčastejších očných ochorení starších ľudí. Viac ako polovica ľudí nad šesťdesiat rokov, v súčasnosti trpí miernym stupňom šedého zákalu aspoň na jednom oku. Väčšina ľudí nad 75 rokov trpí šedým zákalom minimálne na jednom oku. Bohužiaľ šedý zákal patrí stále medzi najčastejšie príčiny oslepnutia vo svete. V Spojených štátoch amerických vyoperujú ročne šedý zákal približne 1,5 milióna ľuďom. Na Slovensku je to približne okolo 30 000 operácii ročne, ktoré zlepšia zrak pacientom trpiacim touto chorobou. Štatisticky zo 100 vykonaných operácii, 98 vykazuje výrazné zlepšenie zraku.

 Čo je šedý zákal a ako vzniká?

Ide ochorenie šošovky, keď z ľubovoľného dôvodu šošovka stráca svoju priehľadnosť a začína sa zakalovať – najčastejšie však kvôli zvyšujúcemu sa veku. Bežne je šošovka číra, priehľadná, ale po jej zakalení získa zrenica sivý resp. šedý odtieň, namiesto bežného čierneho odtieňu. Zakalenie šošovky zabraňuje priechodu lúčov na sietnicu oka.

Ako sa prejavuje?

Zákal sa prejavuje nasledovnými príznakmi:

– Pokles zrakovej ostrosti

– Zvyšujúce sa zahmlievanie
– Zhoršujúca sa krátkozrakosť
– Citlivosť na ostré slnečné lúče
– Znížená sýtosť farieb – javia sa ako vyblednuté

 

Obr. Pohľad zdravého človeka (vľavo) vs. pohľad človeka so zákalom (vpravo)

 

Mierny stupeň šedého zákalu často zrak neovplyvňuje v negatívnom slova zmysle. Postupne však zákal dozrieva a tak príznaky postupne silnejú. Preto pri pozorovaní týchto príznakov treba vyhľadať očného lekára za učelom stanovenia diagnózy. Pretože včas neliečený zákal, môže viesť až ku úplnej strate zraku.
Je možná liečba šedého zákalu?

 Na rozdiel od zeleného zákalu (tvz. glaukóm) sa sivý zákal nedá liečiť. Neexistujú lieky či iné medikamenty. Preto je nutný operačný zákrok. Ten sa odporúča pacientom, ktorým samotný zákal spôsobuje problémy a obmedzuje ich v každodennej činnosti. Operáciu treba vykonať čím skôr, nie je vhodné operačný úkon odkladať. Samotná operácia je bezbolestná a trvá približne 30 minút. Podstata operácie spočíva v tom, že sa nareže šošovka a vyberie sa z nej zakalená časť a vnútro sa nahradí umelou šošovkou, ktorá nahradí ostrosť pôvodnej.

Záver

Operácia šedého zákalu má vynikajúce výsledky, pri minimálnej miere komplikácii. Pacientovi operácia prinavráti zrakovú ostrosť, sýtosť farieb. Preto v prípade podozrení na šedý zákal oka, nemeškajte a nechajte si svoj zrak vyšetriť. Možno sa práve vy, budete môcť zaradiť ku šťastným pacientom s prinavráteným zrakom.

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Klinika očnej mikrochirurgie – www.veni-vidi.sk

Foto: veni-vidi.sk

Leave a Reply