Home / Nezaradené / Zeleninové tipy pre zdravie!

Zeleninové tipy pre zdravie!

Vedeli ste, že slnečné počasie nepraje iba dovolenkárom ale i takej zelenine? Pravidelné letné zálievky v kombinácií s teplom dokážu v záhrade priam divy, čo potvrdí azda každý záhradkár. Leto je i o doplnení vitamínov a minerálov, ktoré naše telo cez zimné mesiace patrične ocení. Poďme sa spoločne pozrieť na tri chutné zeleninové tipy, ktoré rastú ako z vody a chutia svetovo!

                                                                                                                                                                                                                                  Patizón – tvarovo zaujímavý, chuťovo príjemný! Patizón obsahuje vitamíny A, B a E, vlákninu a pektíny, ktoré odvádzajú z tela von škodlivé látky. Obsahuje až 90% vody, čím sa skvele hodí pre tých, ktorí chcú schudnúť. Ďalšie prospešné látky obsiahnuté v tejto netradičnej zelenine sú vápnik, draslík, fosfor ako i zinok a železo. Patizón podporuje trávenie a čo je podstatné – znižuje hladinu tuku v krvi. Existuje jeho nespočet príprav, nám však najviac chutí vysmážaný.

Cuketa – hodí sa do teplej, tak i studenej kuchyne. Cukety obsahujú širokú radu zdraviu prospešných látok, akými sú kyselina listová, fosfor, draslík, vápnik, železo. Tak, ako pri patizóne, i pri cukete počítajte s vitamínmi A, B a E. Konzumácia cukety podporuje látkovú premenu a podporuje trávenie. Podobným zložením ako patizón je cuketa predurčená pre ľudí s nadváhou. Najnovším kulinárskym hitom sú cuketové kvety, ktoré sú vychýrenými hlavne vo francúzskych reštauráciách. Šéfkuchári ich plnia syrom, či mäsom, zaujímavé a vraj aj chutné!

Baklažán. Táto farbou veselá bobuľovina k nám dorazila už počas stredoveku z ďalekej Indie. Baklažán je bohatým zdrojom vápnika, vlákniny, dôležitého mangánu a vitamínov A, B a C. Pochutia si na ňom skutočne každý, najmä ženy ocenia fakt, že obsahuje veľmi málo energie – iba 120kJ, preto je vhodný do jedálnička každej, ktorá dbá o svoju líniu. Podporuje činnosť pečene, má pozitívny vplyv na srdce a podobne ako patizón znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Ako bonus prináša baklažán jeden zo svojich „tajných“ tromfov – pôsobí ako afrodiziakum!

Spravte si pekné lete s chutnou, ľahkou zeleninou, ktorá sa dnes dá poľahky vypestovať aj v menšej záhradke. Patizón, cuketa, či baklažán obsahujú to, váš organizmus potrebuje. Široká paleta vitamínov a zdraviu prospešných látok sú predsa lepšou voľbou ako taká sviečková!

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Text: Erik

Foto: sxc.hu

Leave a Reply