Home / Nezaradené / Intel vs. AMD – zopár faktov

Intel vs. AMD – zopár faktov

Staviť si na overenú kartu sa zvyčajne vypláca, o čom by hodiny dokázali hovoriť profesionáli. Problematikou, s ktorou sa stretávajú ľudia v súvislosti s výkonom ich „stroja“ je správny výber procesora. Od smartfónov, cez tablety, netbooky, notebooky, ultrabooky, po samozrejme desktopy a servery je rozumný výber dostatočne výkonného procesoru nevyhnutnosťou. Keďže každé zariadenie je odlišné, vyžaduje si rozličné procesory, s rozličnými vlastnosťami. Na flexibilitu zariadení pružne reagujú výrobcovia, snažiaci sa dostať procesory so svojím logom do tých najkvalitnejších, teda i najpredávanejších elektronických hračiek. A dvomi kohútmi na bojisku procesorov sú spoločnosti Intel a AMD.

encounter

Intel ako najväčší výrobca procesorov má stále nezastupiteľnú úlohu na svetovom trhu. Vyrába najvýkonnejšie, najkvalitnejšie procesory, avšak za ceny zodpovedajúce kvalite. Naopak, AMD nedokáže ponúknuť „intelácky“ výkon, zato však cenou víťazí na plnej čiare.

V čom sa výrobcovia pri procesoroch odlišujú?

Dvomi oblasťami – výrobnou technológiou a spotrebou. Intel je, čo sa týka výrobnej technológie na míle pred AMD. Intel dnes ponúka svetu procesory Ivy Bridge vyrobené 22 nm technológiou, pričom AMD aj pri najvýkonnejších procesoroch stále „bojuje“ iba s 32 nm. Pokročilejšia technológia, rozumej – nižšie nm predstavuje výrobu menších tranzistorov, schopných podávať rovnaký výkon pri nižšej spotrebe. Práve tento bod je dnes jedným z rozhodujúcich o úspechu, či neúspechu procesora, keďže nároky na zníženie spotreby rastú vyšším tempom ako hlasy o zvýšenie počtu jadier. Intel následkom 22 nm technológie dokáže zabezpečiť vyšší výkon, pri nižšej teplote, o čom AMD, zatiaľ iba sníva. Aby Intel nenechal nič na náhodu, na rok 2014 plánuje spustiť výrobu a predaj procesorov vyrobených 14 nm technológiou, schopnou rozdrviť akúkoľvek konkurenciu.

Ďalšou oblasťou, ktorá sa postupne posúva do úzadia je možnosť taktovania procesoru. Taktovanie bolo a stále je obľúbenou činnosťou hráčov, snažiacich sa zlepšiť výkon svojho herného „železa.“ Výrobcovia sú vo väčšine prípadov otvorení možnosti taktovania, nárast GHz zanechá po sebe ale nemilú stopu – zvýšenie spotreby a teploty procesora, ktorý je nutné chladiť. Ale ako? Pribalené chladiče sú nevýkonné a pri vysokej záťaži prehlučia aj štart stíhačky… Jednoduchým riešením je dokúpenie kvalitnejšieho procesora na procesor, ktorý zaručene zníži hlučnosť.

Úplne inú kategóriu tvoria procesory pre profesionálov Intel Xeon E5 a Intel Xeon E7.

Na ilustráciu, Intel Xeon E7-4870 s desiatimi jadrami a 30MB L3 cache pamäťou je jedným z najvýkonnejších procesorov na svete. Je vyrobený 32 nm technológiou a určený pre najnáročnejšie procesy pracovných staníc, či serverov. Nadmerná rýchlosť, stabilita a záruka bezchybného fungovania a „podržania“ servera i pri maximálnej záťaži, či pri jeho preťažení, sú prirodzenými bonusmi, ktoré firma zakúpením brutálneho Xeonu získa. Profesionáli ocenia tradične dokonalý Intel, technici nulovú údržbu. Nechajte sa očariť výkonom ako z amerických sci-fi filmov! Navštívte Cputrade.sk a nadpozemský výkon je zrazu reálny!

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Text: PR článok

Foto: freedigitalphotos.net

Leave a Reply