Home / Cestovanie / 5 najočarujúcejších vodopádov

5 najočarujúcejších vodopádov

V tomto článku si predstavíme 5 najkrajších, najzaujímavejších vodopádov, ktoré sa nachádzajú v rôznych kútoch sveta. Vodopády sú zvláštné, nádherné hydrologické a geomorfologické javy sveta. Patria medzi chránené národné pamiatky, pretože väčšina z nich sa nachádza na chránených územiach a sú súčastou atraktívnych miest pre turistov. Obdivuhodné vodopády sa vyskytujú i na našom území, pozrime sa však tie, ktoré svojou veľkoleposťou dominujú vo svete.

Angel Falls

Alebo inak aj „Anjelské vodopády,“ sú najväčšie vodopády na svete. Majú takmer 1.000 metrov! Úžasné, no nie? Nachádzajú sa vo Venezuele a zaujímavosťou je, že k vodopádom sa dá dostať iba pomocou lietadla, alebo iného prepravného leteckého prostriedku.

Kaieteur Falls

Fascinujúce vodopády ležiace v srdci dažďového pralesa. Kaieteur Falls sú jedny z „najsilnejších“ vodopádov. Sú 4-krát väčšie ako známe Niagarské vodopády, to im však vôbec neuberá na kráse! Ich čaro bolo niekoľkokrát odprezentované i na filmovom plátne, vyzerajú skutočne veľkolepo.

Niagara Falls

Tie tu nesmú chýbať! Nachádzajú sa v Severnej Amerike, na hranici medzi USA a Kanadou. Niagarské vodopády bezpochyby patria medzi najznámejšie svetové prírodné úkazy. Predstavujú obrovskú turistickú atrakciu, ktorá svoje kúzle predvádza divákom stojacim na oboch stranách rieky Niagara, či mosta Rainbow Bridge. Práve Rainbow Bridge predstavuje najbezpečnejší a najkrajší pohľad na ne. Miesto navštívi ročne okolo 10 miliónov divákov/ turistov.

The Victoria Falls

Vodopády, ktoré boli objavené škótskym doktorom David-om Livingston-om. Považujú sa za jedny z najväčších (najširších) vodopádov keďže dosahujú šírku takmer 2 kilometre. Rozprestierajú sa na hraniciach medzi Zambiou a Zimbabwe. Pochopiteľne patria medzi najväčšie africké atrakcie. Obľúbené sú aj vďaka možnostiam raftingu a denným, či nočným plavbám na rieke.

Iguazu Falls

Ako posledné v našom výbere sú Iguazu Falls. Ich krásu si môžete vychutnať na hraniciach medzi Brazíliou a Argentínou. V novembri roku 2011 boli tieto vodopády vyhlásené ako víťaz v súťaži „New 7 Wonders of Nature,“ čiže jeden z Nových 7 divov sveta.

 

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

 

Text: Ema

Foto: freedigitalphotos.net