Home / Technika / Top výkony top procesorov

Top výkony top procesorov

Pri výraze „procesor“ mnohí spozornejú. Jedna skupina len matne listuje v pamäti, pričom druhej sa rozbúcha srdce. Prvou skupinou sú tí, ktorí nevedia, respektíve nepotrebujú znalosti v oblasti výpočtovej techniky. Druhou skupinou sú ľudia milujúci techniku a bažiaci po každej novinke zo sveta počítačových komponentov. Bez rozdielu skupín, procesor je tým, čo spojuje všetko a všetkých – je mozgom počítača.

Bez ohľadu na veľkosť samotného procesora, ktorý je mimochodom malý, je dôležitejšia jeho úloha – a tá je obrovská. Procesor je najdôležitejším komponentom počítača, keďže všetky výpočty sú na ňom, predstavuje alfu a omegu PC. Podieľa sa na riadení systémových inštrukcií. Vývoj procesorov prebiehal spočiatku neuveriteľným tempom, v posledných rokoch sa však spomalil. Spomalenie vývoja je čisto prozaické – výkonnejšie procesory by len sťažka hľadali svojich kupcov, keďže vyššie výkony zatiaľ nie sú potrebné.

Jeden z modelov v segmente počítačových komponentov hovorí o tom, že každé 2-4 roky by malo dôjsť k zdvojnásobeniu výkonu každého komponenta, čo však pre procesory neplatí. Ak by bol tento model funkčný, dnes by sme mali čo-to dočinenia s procesormi s taktom 100 GHz a spotrebou malej elektrárne. Vývoj ide ale iným smerom. Dve najväčšie firmy – Intel a AMD tento model potvrdzujú. Ani jednej z nich nejde prioritne o nárast GHz, či o marketingový, číselný boj s počtom jadier procesoru. Intel presadzuje zníženie spotreby a AMD sa snaží o dohnanie náskoku, ktorý má pred ňou Intel v prípade najvýkonnejších procesorov.

Spoločnosť Intel boduje aj na vyššej úrovni procesorov, ktorými sú procesory do serverov a pracovných staníc. Intel pokročil aj v tomto segmente, čo potvrdzuje širokou ponukou „Xeonov.“ Procesory Intel Xeon 5000 sú stvorené pre spracovanie nadmerného množstva údajov, vďaka čomu dokážu naraz obsluhovať hneď niekoľko operačných systémov. Výkon, ktorý by ste očakávali od najvýkonnejšieho procesora do PC je len útržkom výkonu, ktorý ponúkajú „Xenony.“ Najvýkonnejšie procesory Intel Xeon 7000 majú vzhľadom na svoj nadpozemský výkon, pochopiteľne i vyššiu spotrebu. Spotrebu je samozrejme ale možné eliminovať pomocou technológie Enhanced Intel Speedstep. Táto technológia sa stará o zníženie spotreby v čase, keď nie je od procesora vyžadovaná maximálna záťaž, čo šetrí nemalé náklady na energie. Intel tak ponúka kombináciu nespútaného výkonu, ktorého potenciál by bolo hriechom nevyužiť.

Maximálne výkony pre každú firmu, viacjadrové riešenia od úspešných k úspešným, to je cputrade.sk.

Text: PR článok

Foto: cputrade.sk